Skip to content

Včely

by Ondra on September 3rd, 2012

Fušovat do biodynamiky bez živočišný složky je pech. Nejde to. Musíte mít domácí zviřátka, aby celej ekosystém vůbec fungoval. Jasně, koza je koza. Kráva je kráva a pod jejím ocasem je strom života dvakrát větší, než pod jejím strukem. Ale co když nemáte chlív ni stáj? Pořídíte si holt zviřátek víc, ale o to menších.

Na vrcholu léta jsme udělali dva smetence ze čtyř včelstev přítele Štěpána. To je vlastně hezký, jak se včelaři oslovujou. Proč nemaj vinaři taky nějaký oslovení? Třeba efendi?

Smetencům jsme dodali matky od přítele Sedláčka z Příchovic. Matky byly v plastových klíckách s menší družinou, zadělaný medocukrovým těstem. Nějakou dobu bydlely na Šumavě, než si na sebe zvykly a začaly se považovat za národ. Pak už se čekalo jen na vhodnou příležitost, aby se mohly vydat do nových lovišť.

Vhodný datum bylo kolem úplňku na konci srpna. Čekali jsme na déšť a na večer, to budou všechny zaručeně doma, takže žádná z nich zájezd neprokaučuje.

20:40 Vyrážíme z Řevnic.
23:00 Jsme na místě a odebíráme se k medovině a k poradě.
00:00 Jdeme na věc. Obracíme česna a odnášíme úly do stodoly. Balíme je do potravinářský fólie, aby se v autě nevysypaly a nebzučely nám kolem hlav při řízení.
00:30 Stojíme v dešti a přemýšlíme, jak je narvat do kufru.
00:40 Podařilo se, i když fólie protestuje. Včely jsou drobet ve stresu a přes pozdní hodinu jsou hodně slyšet.
01:00 Vyrážíme na Číro.
03:20 Jsme na Číru a dáváme si bojovku přes louku a sestupem na vinici. Hustě prší.
04:00 Máme usazený oba úly víceméně v rovině. Sundaváme fólii.
04:30 Slavíme.


Druhý den večer obracím česna a krmím. Další den vodu. Pak zase krmení. Je to jako sen. Mám včely!

Příští rok, pokud se smetence dokážou zvetit natolik, že přežijou zimu, bude med. Ze dvou včelstev ho bude třeba dvacet kilo a už si dělám plány na doslazování některých vín medem, nakládání ořechů nebo tunění macerátů.

Kmotrem a přítelem na telefonu se stal Vašek Smolík, bojovník za mládí ke včelám, šiřitel myšlenek včelaření na divočině a nově i audioblogger. Mrkněte na jeho blog!

Normálně fakt začněte včelařit. Je to skvělý a ve včelách je pravda a láska, takže vítězství je naše. Howgh!

3 Comments
  1. p.j. permalink

    tývoe…tak to seš dobrej! tleskám a obdiv stoupá.

  2. Gratulace 🙂
    …ja jsem latentni vcelar a jeste nejaky ten patek v tomhle stavu zustanu.
    Snazim se presvedcit nekoho v okoli, ale zatim odolavaji 😉

    js (dva-duby.cz)

  3. Taktéž zůstávám v latentním stavu, naštěstí (vzhledem k okolnostem) nemám, kam bych úly umístil. Na zahradě u řadovky by mi sousedé moc nepoděkovali 😉 Ale mezi mými známými se posledních pár let objevilo hned několik nových včelařů, takže medu bude dost 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS