Skip to content

Valtellina, level 2

by Ondra on June 15th, 2010

Snad proto, že jsem nikdy nebyl v Bordeaux, v Prioratu ani v Gruzii, zůstává pro mě Lombardie tou nejkrásnější vinařskou oblastí Evropy. Čistě osobní věc, kterou nemusíte sdílet ani chápat, ale kombinace čtyřtisícovek za hlavou, dokonalý kuchyně před sebou a Nebbiola z kamenitý půdy v sobě, to se ve mně spojuje v čistou radost a chuťobuňkovou extázi.

IMG_7960

O valtellinském levelu 1 si můžete přečíst tady; třebaže jsem se tenkrát stačil zamilovat a odvézt si zásoby vína, nebylo na všechno dost času a proto si letošní návštěva vyžádala trochu příprav a studií. Chtěl jsem se hlavně dostat do několika vinařství a popovídat si s pár lidma.

IMG_7951

Nebbiolu se ve Valtellině říka Chiavennasca a místně je identifikováno asi 15 klonů. Krom toho se tu pěstuje i několik dalších odrůd, jako třeba Pignola, Rossola nebo Brugnola. Těch je ve vinicích většinou kolem 10%. Internacionální variety sem moc nepronikly, nicméně jsou výjimky (Fay) a jejich vína (La Faya) z deklasovaných vinic, kde kromě Nebbiola roste například Merlot a Syrah. Od velkých bratrů z Piemontu odlišují místní vína tím, že mají o něco lehčí tělo a rustikálnější charakter, podtrhnutý navíc silně minerální dochutí. Ta tu vzniká hlavně díky absenci humózních půd – všechny vinice jsou na strmých svazích rétských Alp (skupina Bernina) a to málo, co zabraňuje monstrózním erozím, jsou ručné skládané zídky ronchi. Právě extrémní svahy a terasy mají na svědomí dvě věci. Jednak na většině míst nemožnost vedení drátěnky shora dolů a jednak prakticky nepřístupnost pro mechanizaci.

IMG_7952

Když jsem po první návštěvě nadšeně popisoval chuť místních vín jako směs krve jelena, párajícího se o rezavou trubku s kamením a listím nad vyhaslým ohništěm, leckdo kroutil zaraženě hlavou. Pravda je, že spektrum chutí je ve Valtellině sice užší, než třeba v Bordeaux, ale přece jen tu rozdíly jsou. I tady najdete vína čisťounký jako studánka a divoký jako rumunský pastevec; a rukopis vinaře dokáže značně přehodnotit význam slova terroir. K původně čtyřem DOCG apelacím (Sassella, Grumello, Inferno a Valgella) přibyla nedávno pátá (Maroggia), která je úplně na začátku údolí. Vzhledem ke zrání vín Maroggiu samotnou koupíte jen od místního kavkopu Consorzio Produttori del Vino Maroggia. Skoro bych si tipnul, že pokud dojde k přidání šesté oblasti v regionu, stane se jí Frascia, což je dost opomíjená stráň, víceméně ovšem monopole mamuta Nino Negri.

IMG_7990

Zákadní rozscestník (bohužel jen v italštině) najdete na stránkách místního konsorcia, což je takový svaz vinohradníků a vinařů a odbory zároveň. I bez jazyka ale užijete seznam vinařství v oblasti. Když si dáte tu práci a proklikáte se na všechny odkazy (je to jako u nás, jen půlka vinařství má web), můžete si udělat aspoň základní obrázek o tom, co vás kde může čekat. Místní producenti by se dali zhruba rozdělit do tří skupin.

IMG_8087

První jsou velkoformáti  s obřím záběrem, levnou kvalitou, a byť jsou jejich vína trochu plošší, nejsou to úplně krátkodechý nicky. Sem patří třeba Nino Negri, Nera, Conti Sertoli Salis nebo Triacca, která má vinice ve více krajích Itálie. Základní vína půjdou kolem tří eur, superriore za osm, riserva kolem dvanácti.

IMG_8113

Pak je tu skupina středních producentů, což jsou většinou třetí nebo osmý generace rodinných podniků, budující léta svůj byznys. Tady bude nejprověřenější kvalita (třebaže ta generalizace je blbost) a i když půjde o větší dům, nebude mu chybět citlivost přístupu a elegance. Sam bych zařadil třeba Rainoldi, Nobili, Fay nebo Ar.Pe.Pe. Připravte se sice na to, že jejich vína budou stát o dvě třídy víc než ostatní, ale bude to zážitek.

IMG_8111

Do třetí skupiny se vejde ten zbytek, hlavně malovinaři (to jsou ti bez internetu) a začínající s ambicema, ale s málem půdy a produkce. Malovinaři jsou ve Valtellině moc zajímavá kategorie. Kvalita sice kolísá, ale spíš od průměru k výšinám, než pod průměr, takže se vlastně nikdy nespálíte. Cenově se malovinaři pohybují někde uprostřed – mají vyšší náklady, ale zas omezují boční výdaje (nulová propagace atd). Najít třeba Giorgia Gianattiho v Montagna in Valtellina je celkem oříšek pro otrlé, navíc s hodně malým vozem.
IMG_8000

K podrobnostem a detailům se ještě dostanu u profilů jednotlivých vinařství, jejichž hledání je tu vlastně součást místního koloritu. Přidám pár tipů na nákupy a na návštěvy a mírně zapracuju na možnosti dovozu jednoho esa regionu sem k nám. Kdyby to vyšlo, udělalo by mi to moc velkou radost.

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS