Skip to content

Co je to WINEPUNK?

Ondra Kopička, farmář v (nejlepších Letech).

DSC01827

Starám se o hektar jabloňového sadu, kus Modřanské vinice a půlhektarovou ovocnou zahradu. Z jablek vyrábím cider a mošty, z hroznů víno. Spoluvlastním pěstitelskou pálenici Tursko, kde zároveň dokončujeme lihovar LANDCRAFT. Destiláty často končí taky jako médium pro maceraci ovoce.

víno

Nedaleko Karlštejna, v lesích Hřebenů, a údolí Radotínského potoka chovám asi čtyřicet včelstev na čtyřech stanovištích. Med většinou netočím, ale prodávám přímo v plástech. Ze zbytků medu vzniká voňavá medovina. Celé medové plástve používám k doslazování některých dobrot. Ty zrají buď ve skleněných demižonech, dubových sudech nebo v kameninových amforách. Vína i medovinu lahvuju většinou alespoň po dvou letech zrání. Nespěchám.

vcely

V Dobřichovicích mám komunitní pole, kde si lidi bez půdy můžou zahradničit. Každoročně tu působí asi pět zahradníků a zahradnic, kteří pěstují všechno od mrkve po lilky.

superpommeau V punkovém sklepě ročně vzniká asi 800 litrů vín a macerátů. Některé šarže mají 300 litrů, jiné jsou třeba pětilitrové. Všechno dělám tak, abych se za to mohl postavit. U vín mi nezáleží na odrůdách, ale na místě původu hroznů. Jednu vinici sbírám často bez ohledu na odrůdy společně, a to i ve směsi modrých a bílých hroznů. Vznikají vína zvláštních barev a vůní, která vynikajícím způsobem odrážejí terroir.  vinohrad

Část produkce má svůj původ ve sběračství. Pronajaté a zanedbané pozemky bývají plné trnek, bezu a dalších vynikajících plodů, se kterými se výborně pracuje.

trnky

Protože toho vyrobím víc, než zvládneme s rodinou spotřebovat, většina toho, co ve sklepě vznikne, je na prodej. Buď ze dvora nebo v rámci rozvozu po Praze a okolí. Rovozy jsou většinou dva do roka, Jeden v listopadu nebo v prosinci, druhý v červnu nebo červenci. Informace o rozvozech nedávám na web, ani na sociální sítě. Pokud chcete zařadit do databáze těch, kterým o rozvozech dávám vědět, napište mi na ondra@winepunk.cz

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS