Skip to content

Zimní cukrovina

by Ondra on February 28th, 2018

Vzpomínám, jak jsem toužil po prvních včelách a louskal dostupnou literaturu. Všude se psalo, že začátečník by měl mít aspoň troje, nejlíp ale patery. Já chtěl jedny. Dostal jsem dvoje. Patery jsem měl rok na to. Pak mi to začalo padat. Nestačila kosmická energie, nestačily mantry, bylo normálně potřeba nějak začít léčit. Co nejmíň. Protože karma, brácho.
DSC04502

Když budeš léčit málo, bodově a podle skutečnejch problémů, budeš mít časem odolnější včely, ale připrav se na to, že ti jich dost padne. Říkal Vašek Smolík. Připravil jsem se na to. A stejně to není pěknej pohled, když nějakej život skončí. Euthanázie? Jo, naučil jsem se to časem dělat sám, protože držet si chcípáky znamená cestu do záhuby pro celou včelnici.

DSC04503

Jenže to není všechno. Abys měl z čeho množit a vybírat, musíš mít těch včelstev trochu víc, jinak selekce nedává smysl. Z pěti bylo deset, další rok dvacet a pak třicet. Tady jsem se zastavil. Mám dost medu, byť ho všechen rychle prodám. Prodávám celý plásty, lidi se po tom můžou utlouct. Co s tím dělaj, to nechápu. Rád si na včelnici kus plástve strčím do pusy a vyžvejkám, ale mít doma tříkilovej upatlanej rámek, na to asi nejsem dost velkej fanda do mravenců nebo do ulepený lednice. Žral bych to měsíc. A dát to dětem, to je jako si to nalepit na bačkory a rozťapat to po domě.

DSC04504

Dobrá, řekli jsme, že způsob, jak se poprat s kleštíkem, je přirozeně šlechtit z toho nejlepšího. Znamená to, že včelstva, který vypadaj bídně a jsou zavšivený, dobrovolně zrušíte; dalších několik kousků vám padne během zimy. Pokud má jeden plnej nástavek L2/3 asi 18kg zásob, bude v jednom včelstvu do zimy minimálně 40 kilo. Část stihne včelstvo zpracovat, ale když padne, stejně tam většina zůstane. Pokud jde o kmenový včelstvo, je tam med, protože kmenový včelstva nekrmím. Pokud jde o oddělek, bude tam hlavně cukr.

DSC04486

Tak jako tak to musíte zpracovat. Zapínat v mrazu medomet a točit tu ty zkřehlý plásty je blbost. Navíc, i když je to hlavně cukr, je obohacenej o včelí enzymy, který k němu holky přidávaj během zpracování. Plásty z padlejch včelstev se mi do těch zdravejch vracet nechce. Ideální je zabít dvě mouchy (zásoby a vosk) jednou ranou, takže plásty putujou do brutaru, kde se rozvařej na hodně sladkou kaši. Jeden nástavek zásob doleju na 60l vody, což by mělo dát cukernatost okolo 20°ČNM. Není to medovina, ale cukrovina.

DSC04487

Přes noc sladina vychladne, vosk vystoupá nahoru. Seberu ho a dám do hrnce v vnitřním sítem na vyčištění. Sladinu stočím do nerezky, podle potřeby doladím na dvacet a nechám kvasit. Nádherně voní a pochybuju, že by ji někdo poznal od medoviny. Takhle připravenou cukrovinu ale neprodávám. Putuje na pálení, protože cílem je získat neutrální destilát na výrobu ginu. Takzvanou bázi. A gin? To už je jiná kapitola.

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS