Skip to content

Hlavně začni!

by Ondra on December 5th, 2017

Víš, já bych strašně rád něco podobnýho dělal taky, ale ve městě tohle nejde. Stesky a fňukání. A zároveň tak trochu uspokojení, že je na co se vymlouvat. Že bych jako v parku zasadil celer? Nebo krávu přivázal k zábradlí u nás před činžákem? Na střeše pásl bych kozy a slepice měl ve výtahu? Počkej, neblbni.

DSC03904

Proč máš pocit, že když bydlíš ve městě, můžeš tak maximálně zajít jednou do týdne na náplavku a zemědělce podpořit nákupem plnýho proutěnýho košíku jejich výpěstků? Není to tak. Nejenže toho můžeš sám spousta vypěstovat (a vychovat), ale celá řada aktivit, který souvisej s potravinama, se týká hlavně jejich zpracování a konzervace. Řada zemědělců jede v létě a na podzim naplno, takže zvládaj maximálně sklízet a chtěj se toho samozřejmě co nejrychlejc zbavit. Ty máš naproti tomu času dost, takže si uděláš vejlet na Roudnicko, Mělnicko nebo Kolínsko a od části tý jejich úrody jim helfneš.

DSC04421

Budeš žasnout nad tím, jak směšně je všechno levný. Jablka, který v krámě nejdou pod pětadvacet, se v dobrým roce prodávaj od pěstitele kolem dvou korun za kilo, v horším (jako letos) jsou za pět. Stačí si říct o moštový padaný, protože je stejně sděláš na sušení během pár týdnů. Zelí stojí pár korun a koupit si takovejch dvacet hlávek tě spolehlivě zaměstná na celej upršenej víkend. Začátkem léta všude jedou samosběry jahod, domácí marmošky jsou geniální věc.

DSC04361

Pokud má sedlák i přidruženou živočišnou a chová třeba pár prasat, domluvte se s kámošema a půl pašíka si kupte. Řezník vám ho porazí a rozbourá, dostanete ho na kusy ve dvou bednách a cena bude okolo padesáti korun za kilo. Celá parta může v sobotu dělat škvarky, porcovat bůčky a mlejt klobásky. Večer to hodíte ke kámošovi na chatu, kterej má udírnu a v pondělí budete slintat a kroutit hlavou nad tím, že vás to nenapadlo dřív. Všichni budete mít zásoby famózního masa na zimu a když to někomu ukážete, budou okamžitě chtít taky, takže to za zimu otočíte ještě dvakrát. Podobnou akci můžete udělat i po dohodě s myslivcem (divočák, srnka, daněk), jen tam se moc nedá naplánovat ten čas.

DSC04373

Na farmách s krávama bejvá často mlékomat, v něm nepasterovaný mlíko, ze kterýho se daj dělat sýry, jogurty, kefíry. Nepotřebuješ místnost na zrání – mozzarela, korbáčiky nebo balkán (a spousta dalších sýrů) nezraje a jejich příprava je směšně jednoduchá. Není nic lepšího, než posnídat vlastní jogurt s domácí jahodovkou. No a upečeš si k tomu vlastní chleba, to dá rozum.

DSC04419
Krouhat zelí můžeš ve vaně, nakládat okurky v umyvadle. Včely můžeš mít na střeše nebo třeba za místní trafačkou. Můžeš se domluvit s radnicí na komunitní zahrádce v místech, který čekaj na developera nebo jinou aktivitu. Na balkoně se dá pěstovat všechno od fazolí po petržel, rajčata jsou samozřejmost, stejně jako saláty, polníčky a bylinky do kuchyně. Ve sklepě můžeš pěstovat houby, stačí na to malej regál a pár slisovanejch balíků pylin (nebo lógru). Pokud nemáš balkon, prdni si za okno pár truhlíků a místo muškátů si do nich vraž česnek, budeš naprosto unešenej tím, co jsi dokázal a návštěvy budou valit bulvy. V rohu ti může nonstop jet sušička s křížalama (jednu várku máš za 24 hodin usušenou a asi za hodinu nakrájíš další). Existuje i něco jako windowfarm (stejnojmenná firma to přepálila a krachla, ale to tě trápit nemusí).

DSC04422

Podstatný je, že tohle všechno hravě zvládneš. Stačí se do toho pustit. Stačí začít. Teoretická průprava je zadarmo, protože na všechno najdeš videonávod plus tisíc dalších tipů, co nezkurvit. Praktická část něco málo stojí, ale investuješ hlavně svůj čas. Ovšem investice je to vděčná, protože ten čas strávíš s kamarádama nad něčím, co vás všechny bude bavit a při čem se ještě něco naučíte. A to už vůbec nemluvím o přidaný hodnotě zásob pro případy blackoutu nebo o tom, že jste právě vyřešili všechny dárky k Vánocům.

DSC04424

Proč o tom píšu? Protože se najednou kolem mě vyrojilo mraky lidí, který ten krok už udělali. Vystudovali strojárnu, ale ve čtyřiceti začali péct v pekárně. Odbíhaj od archeologie k vínu, od bankovnictví k česneku, od dirigování ke kořalce. Přestali prodávat náhradní díly a začali pěstovat bylinky pro špičkový restaurace. Sekli s praxí optiků a začali sušit šunky. Strašně se báli. A teď jsou šťastný a furt kroutěj hlavou, že to neudělali dřív. I tebe to láká. A všechno si to můžeš vyzkoušet nanečisto. Hlavně to zkus. Hlavně začni. Všechno ostatní už je jako překážka na cestě, která se dá přelézt nebo obejít. Hlavně začni.

5 Comments
  1. Já už začal před léty… a vše výše popsané mohu jen potvrdit.

  2. michal permalink

    Skvele napsane jako vzdy. Sdilim dal.

  3. Díky!

  4. tengu53 permalink

    Ta půlka prasete mi teď pořád vrtá v hlavě. Díky za skvělý text 🙂

  5. Jo, to je fakt to nejmenší. Prostě jenom porcujete. Vnitřnsti sníte, bůček připravíte na sušení a kvalitní maso zmrazíte na řízky, grilování nebo tak. Zbyde vám obří hora sádla, kterou je dobrý škvařit venku nebo pod digestoří. Pak existuje spousta receptů na krkovici nebo bůček do sklenic, zavařit atd. Prostě ideálně strávenej den 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS