Skip to content

Letos si něco vypěstuješ i ty!

by Ondra on January 4th, 2016

Zdravý tělo je fajn věc, říkám si, když míjím cyklisty a běžce. Ale stejně mě vždycky napadne: Kdyby si tak radši vzali motyku a tu svoji energii vyventilovali do kusu pole. Aspoň by ten jejich pot kapal na úrodnou půdu a výsledkem by byla nová dimenze radosti z jídla. Beztak všichni v skrytu běháte proto, abyste mohli víc žrát (a chlastat).

IMG_6759

Všechno jídlo má svůj původ v zemědělství. Baštit je fajn, ale ještě lepší je baštit něco, co jste si sami vypěstovali. Doporučuje devět z deseti foodies. Ale chtělo by to kus půdy. Babička na Vysočině má sice deset hektarů, ale je to daleko. Zahrádku si kupovat nechcete, to byste si připadali jako šedesátníci. Pojďme teda udělat takovej sociálně zemědělskej experiment.

IMG_8298

Mám kousek pole, vysadil jsem na něm sad. Už jsem o tom psal. Je to na půl cesty mezi Dobřichovicema a Mokropsama, patnáct minut vlakem ze Smíchova. Dá se to ujet na kole i uběhnout. Říkám si, že ty stromky jsou zatím fakt maličký, vlastně takový proutky, a že zatím prostě nestíněj, ani nezabíraj žádnej prostor. Maj mezi sebou dost velký rozestupy a všechna půda okolo vlastně leží ladem. Je jí půl hektaru. Já vám ji nabízím a nechci za ni nic, jen abyste dodržovali pár základních pravidel:

IMG_3817

1. Základní přidělená výměra je 5 metrů meziřadí na osobu (meziřadí má asi 7 metrů), takže cca 35m2. Co se dá na týhle ploše vypěstovat? To už nechám na vás. (Inspiraci najdete třeba tady.) Další rozšíření záleží jen na počtu zájemců a na naší domluvě. Samosebou, že nebudete ničit nic kolem, ubližovat stromům ani zahrádkám jiných. O svou půdu se musíte svědomitě postarat. Máte to do sklizně. Co bude pak, uvidíme.

2. Nářadí (konev, rejč, motyku) musíte mít svoje vlastní, můžete si ho ale nechávat v maringotce na pozemku. Klíč od maringotky si uděláte na vlastní náklady. Voda je v Berounce (Mži). Ta je 100 metrů pěšky. Elektřina tu není. Mechanizace na pozemek nesmí. Edit: Mechanizace na pozemek smí. Jezdím tam s Terrou.

3. Pozemek je přístupný jen na kole a pěšky. Nejbližší parkování je asi kilometr, na okraji Dobřichovic. Pozemek je neoplocený. Nájezdy barbarů (na kole nebo pěšky) musíte brát jako divokou kartu.

4. Pozemek není v režimu bio, ale pro snadnou orientaci berme bio jako rámec toho, co se tu může a nemůže používat. Pěstujte tu cokoliv jednoletýho, co není v ilegalitě.

5. Na pozemek nesmí domácí zvířata. Hlavně psi. Naprosto bez výjimek.

IMG_3825

O dožínkách bychom se mohli sejít a udělat si společnou večeři z toho, co sklidíte. Budu rád, když místo nájmu občas uděláte něco pro dobro celýho pozemku, třeba postavíte kompostér nebo stlučete lavičku k ohništi. Ale to už je věc čistě dobrovolná. Pokud vás tenhle experiment zajímá a chcete si sami zkusit vypěstovat něco k jídlu, koukněte se, kde jsou Dobřichovice a realisticky zhodnoťte svoje šance sem občas zajet něco vyplejt, okopat nebo zalejt. Budu chtít nějaká vaše data – propojím vás s ostatními nějakou aplikací, abyste se mohli domlouvat na sdílení nářadí, zalévání o dovolených atd. Pokud váma nic neotřáslo, napište mi mail.

 

20 Comments
  1. mirek permalink

    Mě jen zaujalo – proč ten zákaz zvířat? 🙂

  2. Mirku, to je čistě osobní věc, která se zemědělstvím nesouvisí. Tak to prostě je.

  3. hofka permalink

    Super nápad … a děti zakázané nejsou?:-)

  4. Děti jsou povolené a doporučené 😉

  5. Benjo permalink

    Jenom taková otázka, proč jen jednoleté, co kdyby to bylo i víceleté a podporovalo to nejen jednoletky, ale i ty stromy sadové?

  6. Máte pravdu, ale já sám ještě nevím, jak tahle spolupráce bude fungovat. Ono natahat si na pozemek spoustu lidí, který neznáte, je experiment sám o sobě, takže není jasný, jestli to zvládnu na víc než na jednu sezónu. Pokud to bude v pohodě, můžeme to rozšířit.

  7. jozef nagy permalink

    nemyslim si ,ze to bude fungovat.pracovat s podou dokaze iba clovek ktory ma vztah k pode.100 metrov k vode je vela.staci par dni vysokych horučav a je koniec.ibaze by sa tam pestovali rastliny nenarocne na vodu.idealne by boli brambory v sene.

  8. Kdo nechce, hledá důvod. Kdo chce, hledá způsob.

  9. František permalink

    Ahoj,

    super nápad!

    Můžu jen dotaz? Proč zákaz mechanizace? Jsi obecně proti mechanizaci v zemědělství?

    Díky!

  10. Františku, vůbec nejsem proti mechanizaci v zemědělství. Ale pokud chci propůjčit půdu lidem, pak to znamená, že na každým kousku bude něco někoho jinýho. Meziřadí jsou udělaný tak, aby se mezi ně vešel traktor s šestimetrovým mulčovačem (až budou vzrostlý stromy). Na 35m2 ale nikdo mechanizaci nepotřebuje a hrozilo by maximálně, že zničí průjezdem zahrádky jiných. Tomu bych se rád vyhnul.
    Pokud se tenhle experiment neujme, oseju meziřadí ječmenem a konečně si uvařím vlastní pivo z vlastního zrní. Chmel poroste po maringotce 😉

  11. František permalink

    …vůbec nejsem proti mechanizaci v zemědělství. Ale pokud chci propůjčit půdu lidem, pak to znamená, že na každým kousku bude něco někoho jinýho.

    Jasný, chápu, rozumím. Díky za vysvětlení!

  12. Soňa permalink

    Teda, smekám před Vámi. Já jsem daleko, tak bohužel nevyužiju, ale nápad super. Moc držím palce, aby se našli jen dobří lidé a experiment vedl k veleúspěchu. Jste fakt hustej :-).

  13. Dita permalink

    to by mně zajímalo…,kousek by se mi hodil na slunečnice,len měsíček..oves.atd..na zimu pro ptáky…dalo by se? jen také lituji těch psů..

  14. Dasha permalink

    Ahoj líbí se mi idea, pěstuju odvždy a ráda, ale když už budu někde venku tak jedině s pesou…škoda, vychovaných psů i majitelů je spousta.d

  15. Kira permalink

    Zdravím, super nápad! Jsem daleko, takže to nevyužiju a budu s napětím sledovat, jak se to podaří. Věřím, že se najdou správný a ohleduplný lidi a projekt bude úspěšný. I když mám psy a bylo by mi líto je na pozemek do přírody nebrat, myslím, že je jejich zákaz v pořádku. Každý majitel si myslí, že jeho pes je vychovaný, a většinou to pravda není, vychovaný pes je jen ten, který poslechne za jakékoli situace, ať ho rozptyluje cokoliv. A pokud Váš pes je ten vychovaný, vemte to z druhé strany: jakou máte záruku, že je vychovaný pes jiného pěstitele? Představte si, že se nějaký pes vytentononc do Vámi opečovávaného pozemku. A že těch nemocích přenosných na lidi fekáliemi není málo. Nebo ucítí myš a vyhrabě kus záhonku..
    Ondro, jste činorodý člověk, ať se daří v tomto projektu i ve všech ostatních!

  16. Aleš permalink

    Mě se to líbí:-) Mohu si u vás zasadit brambory? (z těch se ale moc dobrých věcí pálit nedá:-))

  17. Monika S. permalink

    Dobrý den, v letošním roce postupně sbírám materiály pro svou bakalářskou práci na téma: “Komunitně podporované zemědělství”. Mohu se prosím na vás a vaše budoucí pěstitele případně obrátit s dotazem o nějaké informace? Děkuji, Monika

Trackbacks & Pingbacks

  1. Na cestě: zlý palmový olej?
  2. Velká žranice | WINEPUNK
  3. Ty vole! Komunitní pole! | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS