Skip to content

Ani jabko nazmar

by Ondra on November 2nd, 2015

Pořídili jsme si moštárnu. Moštárna je bezva věc. Po světě se válej strašný mraky jablek, padaj ze stromů a hnijou na zemi a vám je to líto. Asi protože neradi plejtváte nebo byste si to z vrozenýho hamounství nejradši všechno nanosili do sklepa. Takhle jsem se dostal k cideru. Jel jsem na konci listopadu kolem sadu, kde viselo deset tun ovoce. Dohodl jsem se s majitelem a začal to zběsile vozit domů. Bystrouška myslela, že jsem se zbláznil. Všude jabka. A když jsem jí udělal mošt, tak nám zkvasil.

DSC_0970

Ročně se od nás vyveze 70.000 tun jablek. A doveze se… moment… 70.000 tun jablek. Ty naše jdou do šamponů, trestí a kosmetiky. Na jídlo si dovezeme italský goldeny, polský idaredy a belgický nevímco. A kolik toho shnije! Jen tak, bez povšimnutí. Moment… to zní jako byznysplán! Jeden rok zpracujete na ručním lisu pět tun jablek a říkáte si, že by bylo super mít takovou moštárničku. A pak ji máte.

Máme moštárnu from WINEPUNK on Vimeo.

Takže moštárna je bezva věc. Můžete všechny ty nechtěný jabka zachránit a vzít si je domů.  Jste takový jablečný bejbyboxy. Pomazlíte se s nima a pošlete je do drtičky. Pak přijde srážka s realitou. Moštárna stála mraky peněz, všechno se tam leskne nerezem a potravinářskou kvalitou. Ale vy teď potřebujete jablek hodně a potřebujete je levně. Ideálně i s dopravou. Ideálně čistý, v bednách, nepomlácený, bez hniloby. Levně? Vy je přece jedete zachraňovat! Jenže ono všechno někomu patří a nikdo vám nedá dvacet tun jablek jen tak. Volám Óňovi z Pragerů, abych se ho vyptal, jak to dělají oni:

DSC_0978

Máš dodávku? Máš. A vlek? Taky. Tak se vypravíš k někomu do sadu, kdo ti ty jabka dá i za hubičku, jo… Jedete ve třech, je to někde u Klatov. Za dvě hoďky jste tam. Za den posbíráte do těch beden tak tu tunu a půl, naložíte to a jedete domů. Chlapíkovi se sadem dáš litr za ochotu. Ty seš blbej, ty mu k tomu dáš ještě láhev svýho vína za třista pade. Dvěma votrokům dáš taky po litru, za míň to nikdo neudělá. Litr dáš za naftu. Už seš v tom za štyrku. Celej den seš v prdeli a svůj čas do toho nepočítáš. Cestou přes Prahu týpky vyložíš na metru a do moštárny dojedeš za tmy sám. Vyskládáš tu tunu a půl a jedeš domů, kde ti řvou dvě děti a manželka je nasraná, žes byl celej den v tahu. Anebo si koupíš celej kamion jablek z Polska po třech sedmdesáti za kilo. Bude toho dvacet tun a složej ti to ramenem kam si řekneš. Tak, vole. A teď buď idealista.

DSC_0971

Jasně, ideálů se musíte držet jak hovno košile. Protože děláte něco, co má svůj důvod. Ideál. Geneze vaší cesty nebyla pořídit si moštárnu a vydělat na tom mraky peněz. Pořídili jste si ji, protože chcete zachraňovat krajinu, její přirozenou funkci a starý krásný sady toužíte ušetřit vyrubání. Hledáte podobný cvoky, co maj k chalupě sad a hledaj podobný cvoky, který s tím něco smysluplnýho udělaj. A ono to nějak jde. Právě kvůli těm ideálům ostatních, který se na ty vaše navazujou. A víte, že takovejch lidí je víc, protože ideály jsou hnacím motorem těch, co jim nejde jenom o to, střelit kus stráně developerovi za co největší ranec. 

DSC_0972

Takže máme moštárnu. A hledáme podobný cvoky. Pokud máte sad nebo hromadu jablek a je vám jich taky líto, dejte mi vědět. Něco s tím uděláme.

31 Comments
  1. Ondra permalink

    Ulice Modrého, Praha 9.

    Hned za ní je neudržovaná plocha, zaroslá plevelem a spoustou jabloní.

    Válí se to po zemi a nikdo s tím nic nedělá.

    To bude asi zadarmo, ale nějaký zásadní tuny toho nebudou.

  2. Darja permalink

    Tři polootrhané jabloně s malými jablky, ale sladkými jak cumel. Zájem? 🙂

  3. Darjo, Ondro: Díky moc, asi jsme se ale nepochopili. My jabka vykupujeme. V pytlích, v bednách. Setřepané a posbírané. Klidně si pro ně dojedeme.

    Ten článek je o tom, že právě sběr tvoří největší položku v celý ekonomický rozvaze. Normální cena je 2,50 až 3 koruny podle stavu a vzdálenosti. Nechceme ale brát anonymní ovoce,který odrbou lidi někde u slinice. Hledáme konkrétní lidi s konkrétními sady.

    Takže ještě jednou díky, ale tipy že někde je nějaký sad a nějak to tam padá, to není moc funkční. Když budete majiteli sadu a nebudete vědět, co s ovocem, dejte vědět.

  4. Karel permalink

    Pár desítek kilo jablek. Dávno sezbíráno a zmoštováno v moštárně kousek od baráku za tři koruny za kilo. Nic nepotřebuju, jen se chlubim ;-).

  5. Robert permalink

    Darjo, zájem tu! Kdepak to máš? Privátní dohoda kdyžtak na robert.pesta at gmail.com.

  6. Jarda permalink

    Byl jsem se v ulici Modrého podívat, ze bych par pa dávek sebral, a našel jsem staveniště. Kde tam?

  7. Petr Mühlberger permalink

    Čau Ondro,

    kdyby jsis chtěl udělat výlet do Jaroslavic u Znojma, tak tu mám 1,2 hA jabloní a ještě je tam cca 5 tun, které musíme nějak zpracovat, už máme skoro koně s cukrovkou, kolik toho dostávají 😀

    Ozvi se, kontakt určitě ještě máš 🙂

    Petr Mühlberger

  8. Markéta permalink

    A moštujete taky na zakázku? Myslím tím z našich jablek nás mošt na Vašem stroji za poplatek?

  9. Petře, máš mail 😉

    Markéto, na zakázku nemoštujeme. Někdy se ale stane, že naši dodavatelé mají třeba pět tun jablek a z toho chtějí pro sebe ze tří metráků udělat mošt a ten zpasterizovat do bag-in-boxů. Tak to pro ně samozřejmě uděláme. Jste takový případ?

  10. Markéta permalink

    Taková kvanta bohužel nemáme :-/ Náš velice extenzivní způsob nám takové množství na naší malé ploše bohužel nevyprodukuje.

  11. Aleš permalink

    Existuje nějaký zdroj informací jak plnit bag-in-boxy? Nebo to není žádná věda a prostě mošt pasterizujete a nalijete přes kohoutek do sáčků. Nezačne to kvasit časem?

  12. Aleši, žádná věda to není. Máme na pasteru výpustní kohout, kudy to stáčíme do BIB. Ten je sterilní a mošt se do něj stáčí horký (80°), takže riziko kontaminace je minimální. Pokud pasterujete v zavařovacím hrnci, jeto podobný. Jen si dávejte pozor na to, abyste bagy do krabice dávali až když vychladnou. Horké se snadno proříznou o papír.

  13. ahoj Ondro, moc držíme palce, pěkná mašinka! Máš už vymyšleno, co by se dalo smysluplnýho dělat se sušinou?

  14. Kláro, díky moc! Zatím tu sušinu vozíme kravám na siláž. Vždycky na to ale koukám a říkám si, že by vlastně stačilo trochu medu, hrozinek a ořechů a byla by z toho skvělá tyčka. Ty máš nějakej nápad?

  15. Aleš permalink

    Ahoj Ondro a díky,
    používáš BIB vícekrát? Co se týče jablek s Polska neměl bych sebemenší předsudky. Bydlím v pohraničí (Sleszko) a znám osobně farmáře co vlastní 10ha sadu a vím o dalších v okolí 100km. Sám tam nakupuji když je zrovna méně jablek. Přístup malých farmářů se hodně změnil, trápí je podobné problémy co nás:-) O kvalitu bych měl strach u velkých statků resp. firem, který ti ten kamión naloží a přivezou do ČR pod vidinou zisku.
    Aleš

  16. Aleši, BIB jsou na jedno použití. Po zacvaknutí už se nedají nedestruktivně otevřít. Navíc je prodáváme, takže otázka je bezpředmětná.
    Co se týče rozdílu mezi Polskem a Českem, to je na složitější debatu. Polsko je mnohem zemědělštější země. Mám pocit, že si tam lidi víc váží půdy a zemědělství tam je vnímáno jako zdroj příjmů mnohem více obyvatel než u nás.
    Daleko víc než o místo původu, jde o způsob pěstování. Vůbec ne o kvalitu, ta je určitě srovnatelná. Moderní sadaření (prakticky kdekoliv na světě) se ale do velké míry orientuje na produkci vizuálně perfektních jablek, k čemuž používá látky, které já osobně v moštu mít nemusím. Na druhou stranu – naše zpustlé staré sady jsou postaveny na odrůdách, které žádnou lidskou (ani chemickou) péči nepotřebují. Jabloně jsou dobrým důkazem toho, že ovoce roste v našich podmínkách samo, pokud je to odrůda vhodná to dané krajiny.
    To Polsko se tam objevilo náhodou. Fakt ale je, že polská jablka jsou levnější než naše, takže včetně dopravy je máte u baráku levněji než ty ze sadu ve vesnici vedle.

  17. Aleš permalink

    Ondro, jaké jablka potřebuješ je patrné s článku a díky Bohu, že se najde někdo s takovým punk přístupem, kde je mnohem těžší se uživit !
    Překvapilo mě jaký máš přehled o Polském zemědělství, líp bych to nevystihl.Spoustu jich znám protože to jsou prostě sousedi s vedlejší vesnice. Obecně je tam spousty malých statkářů, kteří prodávají poctivě vychovaná prasata (klasické strakaté) drobné zvířectvo atd…. Dobrý příklad je to, že v Polsku prakticky nezanikl prodej zvířat, ovoce, zeleniny na trzích. Boom s trhy u nás jim připadá směšný. Každý měsíc beru neteře na koňské trhy a je to zážitek (žádné týraní a jiné věci ,co se tak rády nabízejí jsem nezpozoroval). Musím se přiznat že i já se občas usměji nad Přeštíkem, Českým strakatým skotem a dalšími tradičními plemeny, které zažívají znovuzrození. Prostě můj děda neměl nikdy v maštali Landrace. Je pravda, že Poláci jsou obecně temperamentnější a velice obchodně nadaní.
    Tak to je asi vše co se týče malé osvěty Polska 🙂

  18. Dé Iks permalink

    ctu ted knihu o komunitnich sadech v anglii a tam se rika, ze vylisky sly na hromadky na kraji sadu a vzrostle vitalni semenace pak slouzily jako zaklad pod rouby nebo i jako pokus jestli se nahodou nepovedla nejaka nova odruda

  19. To je fajn nápad. Dělám to s peckovinama, ty vysévám po fermentaci na kraj pole, aby tam udělaly živej plot. Jen si nejsem jistej, kolik jadýrek přežije drcení a lisování na pásovým lisu.

  20. Díky za odpověď i Dé iks, právě že nemám – i když…. Zkoušela jsem, třeba ze zbytků vylisovaných malin je skvělý čaj, ale skvělý. Pokud to samý uděláš z rybízu, šílený :). Zkoušela jsem právě tyčky z výlisků z jablek, ale nic moc, je to jen vláknina, tak uvažuju, co s tím. My to dáváme kravám a koním, tím, že je jich hodně, nenadmou se, když to mají dobře dávkovaný.

    No a přemýšlela jsem právě, jestli, pokud máš takový množství, nestálo by za to udělat nějakou limitovanou edici jablečnýho octa. Nevím, co by udělal jen z výlisků, ale pokud je hodně výlisků a méně vody, třeba by to bylo plně dostačující…..

  21. Kláro, mrkni na twitter @naocet
    Vašek Smolík zjistil, že ho pití nebaví a netěší, tak vyrábí ocet. Přivezl jsem mu od pana Fryzelky originál ocetnici a už to frčí. Teď tu zrovna druhj den vařím mošt, abych ho zkoncentroval na třetinu objemu. Část toho pak Vaškovi dám na zkoušku, aby z toho udělal koncentrovaný balsamico. Jinak se snažím octu vyhnout, protože jak bych si jednou zanesl do sklepa octový kvašení, musel bych se bát o víno 🙂

  22. Super, díky za odpověď. Nicméně, jde to teda čistě z výlisků, nebo musí být i větší podíl dužniny takto ve velkém? dík — mrknu na odkaz

  23. Hele to je vlastně bezva nápad. Výlisky by měly jít použít na ocet, ale nikdy jsme to nezkoušeli. Každopádně ten vznikající ocet je z koncentrovanýho moštu, ne z výlisků.

  24. Čau Ondro, taky uvažuju o vybudování moštárny. Můžeš mi napsat jaké jsou s tím administrativní potíže? Hygiena a co já vím jaké jsou třeba povolení z úřadů?
    Je o jablečný mošt zájem?
    Dan

  25. Ahoj Dane, je to docela dlouhej příběh, teď po ukončení sezóny se o tom chystám něco napsat. Platí, že záleží na tom, na koho natrefíš. Nepovažuj ale předpisy za opruz. Spíš jim jdi naproti, protože to všechno dává smysl. Omyvatelnost wapkou, všude zavedená voda, nerez a kachlíčky. Je fakt něco jinýho dělat doma na koleni desítky litrů a jet ve velkým tisíce litrů.

  26. Čau Ondro, děkuji za bleskovou odpověď.Bylo by fajn, kdyby jsi tady něco napsal. Můj příběh je o tom, že podnikám v zcela jiném oboru již 25let a chtěl bych ještě zkusit něco jiného. Mám na chalupě po babí malej sad a každoročně jsem nevěděl co jablky. Nejdřív jsem to nechal shnít, pak odvezl do palírny a měl 60l kořky a nevěděl co s tím a skoro vše rozdal. Pak jsem to vozil do Lažan, ale dostal jsem za plný auto jablek pár litrů jejich moštu. Nakonec jsem skončil v zahrádkářské moštárně a protože jsem zjistil že se tam musím objednávat měsíc dopředu a je tam v sezoně mazec, napadlo mě že bych si dělal mošt zatím pro sebe a okolí neofiko sám. Všude je miliony jablek a moštáren asi zatím málo. To základní vybavení co mají zahrádkařské moštárny není tak nákladné. Drtič a lis na ovoce a pár drobností k tomu. Podle toho co tady píšeš jsi začínal podobně a tak bych se tě rád zeptal, jestli to je dobrej nápad a nebo moje nereálné blouznění. A kdyby se dařilo a časem jsem vybudoval moštárnu co máš asi teď ty, jestli se s tím dá skromně uživit?
    Jinak ti a celé tvé rodině přeji hezké Vánoce.
    Dan

  27. Určitě tě od toho nebudu odrazovat. Základní vybavení a úprava prostoru tě ale nevyjde na míň než na milion (myčka s dopravníkem a drtičem, pásový lis, paster, plnička bib + drobnosti jako čerpadla, tanky atd.). Plus budeš muset někoho zaměstnat (nebo ti pomůže rodina), protože v jednom se to dělat nedá.
    Odpisová doba strojů je pět let. To znamená, že po odečtení investic, nákladů a energií bys měl ročně vydělat aspoň 200k na moštech. Když budeš prodávat 5l bib za 200 korun, musíš jich prodat 1000 ks ročně, to znamená 5.000 litrů, což je 10 tun jablek. A to jsi ještě nevydělal ani korunu pro sebe.
    Takže shrnuto: jde to, ale chce to jasnej koncept a nějakou vizi. Jen tak mošty je asi fajn, ale konkurence už je velká a i bio mošt se dá v řetězcích sehnat za 150. Když budeš mít chuť, napiš mail a stav se u nás, rád se podělím o to, k čemu jsme zatím došli.

  28. Jasně Ondro, díky za pozvání. Mě jde spíš o to se tím bavit, najít nový impuls v podnikání. Jak jsem psal, nejde mi zatím o to mít profesionální moštárnu, ale domácí tak jak jsi asi začínal ty. Pro sebe a sousedy a trochu si tím přivydělat a do budoucna třeba to mít jako hlavní zdroj příjmů. Mám na chalupě prostor, kde byla truhlářská dílna a s něj by šla časem udělat moštárna. Takže zatím je vize mít malou moštárnu vzor moštárny zahrádkářského svazu. Lidi si přivezou svoje ovoce, já jim to vymoštuju a zase jedou domů. Myslím že tam je zajímavej moment v tom, že na vesnicích mají svoje jabloně a nevědí co s přebytkem jablek. A chtějí mít šťávu ze svého ovoce.

  29. V tom případě by mohlo pro začátek stačit toto zařízení http://www.bystron.cz/drtic-a-lis-jablek.php + doplňky jako sudy, pasterizační hrnec atd co jsem viděl v moštárně. Jaký na to máš názor?

  30. Dane, tohle je blbost. Na tomhle si vymoštuješ tak na pití po obědě, ale pokud máš sad a chceš navíc moštovat pro sousedy, chce to něco normálního. Není to opravdu na komentář, radši napiš mail a stav se. Ukážu ti pár variant.

  31. Já mám malou moštárnu. Zpracuju za den okolo 1-1,5 tuny jablek. Pořízení stálo vč. stavebních úprav okolo 100.000. Vycházel jsem z toho, že se to za pár let zaplatí i z toho, co nechám po okolních moštárnách. Není to na obživu, ale za 3 dny týdně udělám za sezónu tržbu okolo 60 tisíc + svoje jablka. S úřadama nebyl žádný velký opruz, hygiena chtěla teplou vodu, omyvatelné vapkou + rozbor vody ze studny a hasiči hasičák. Nikoho nepovažuju za konkurenci, moštáren je málo, pracovitých lidí taky.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS