Skip to content

Soumrak naturálních vín

by Ondra on May 19th, 2015

Přišlo to jako vlna. Napřed pár kapek a pěna, před sebou to hrnulo nějakej bordel a blbosti. Pak se to začalo zvedat a vzbuzovat obavy. Co z toho bude? Komu to prospěje? A proč jako? Jak vlna mohutněla, začali na ní naskakovat surfaři. Zezadu přicházel větší a větší tlak, vlna smetla pár menších a dál rostla. Surfaři byli na vrcholu blaha. Brala větve, loďky, vymlelo to dno a odneslo to pár větších šutrů. Vlna se přelila, šplouchla a rozlila se po pobřeží.

DSC_0426

O víkendu v Londýně na RAW festivalu bylo výborně vidět, že naturální vína už jsou tu masovka, která láká úplně všechny. Z okrajovýho koníčku několika spiklenců se postupem času stal střední proud. Vlna jedinečnosti se roztříštila v moři, který ji stvořilo. Vína se zbavila dětských nemocí, smrádků a vad, vinaři se zbavili mesiáškýho komplexu a podivínství, publikum se zbavilo dychtivosti a vytržení. U nás přijde samozřejmě vrchol o pár let pozdějc (nebo nikdy).

DSC_0420

Vnímám zemědělství jako životosprávu těla. Frank Cornelissen je totální vegan, abstinent, nepije ani čaj. Pár týpků se snaží úplně zapomenout na meď (kořalka) další na síru (pivko). Většina jede v přesličce, roháčku a křemenáčku (brka), sem tam nějaký čáry s talismanem, dynamizující voodoo a planety (LSD). Tvrdší drogy ale už nikdo v týhle partě nebere. Systémový opiáty jsou zlo a huntovat si půdu herákem není dobrý ani na inspiraci, ani na chuť. Normální je nesmažit.

DSC_0422

Naturální vína dneska najdete od Zélandu po Kanadu,  od Sussexu po Katalánsko, od Sicílie po Polsko. Alsasko, Bugey, Srbsko, Jižní Afrika, Řecko, Argentina, Portugalsko, Chile, Gruzie, Švýcarsko… Jsou dokonce i v Bordeaux. Jsou hnusný, pitelný, dobrý, zajímavý, inspirující, skvělý, dokonalý i k posrání neuvěřitelný. Jejich tvůrci jsou blbci, primitivové, fiškusové, vykukové, citlivky, pravdoláskaři, mesiášové, miláčci, umělci, inspirátoři, mistři i šílenci. A taky úplně normální lidi. Prostě kdokoliv. 

DSC_0423

Znamená to, že naturální víno přestalo mít cejch. Všichni vědí, že to jde, takže už nemáte omluvu, že je to vaše víno hnusný. Není kam uhnout, za co se schovat. Vlna trendu se vypěnila a my už konečně nemusíme říkat naturální víno, ale prostě jenom víno. Normální víno.

DSC_0427

Jsem rád, že je ta vlna pryč. Že už to teď nebude trend, ale standard. Jsem rád, že už třeba konečně utichnou kecy kolem toho, lidi se soustředěj na práci a budou dělat lepší a lepší vína.  Že už nikdo nebude pochybovat. Jsem rád, že je ta vlna pryč. Že dělat víno přírodně je konečně normální. Tak jako je normální nebejt na heráku.

3 Comments
  1. p.j. permalink

    No tak v tom případě OK, navrhuju už tenhle vyčichlej termín “naturální víno” nepužívat :-)) Kdo je pro? Cože? Pořadatelé určitých festivalů jsou proti? A jako próč? :-))

  2. To mi připomíná: jestlipak zas letos v září proběhne festival Normální vína?

  3. p.j. permalink

    Tó asi těžko. Mainstreamová vína mne nezajímají, na ta si běžte jinam 🙂

    Ale vážně: Zajímalo by mne, jestli za deset dvacet let opravdu budou oranžády v regálech hypermarketů, nebo to spíš bude takhle: “Čau, pane vinaři, tak copak máte nového? Cože? Bez síry? Zbláznil jste se? to je už dávno out! To je styl 2008-2016, pravěk, teď už letí něco úplně jinýho!” 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS