Skip to content

Ptáčkovej den

by Ondra on January 28th, 2015

Jednou za čas je ptáčkovej den. Třeba dneska. Po zahradě pobíhá a poletuje mračno opeřenců: houfy vrabčáků, pět sojek, osm kosáků, dva datlové a dvě žluny, brhlík na krmítku a pět dlasků ve křoví. Sýkorky nepočítám. Jindy je zahrada jako vymetená a krmítko na parapetu zeje kolik dní prázdnotou. Píšu si tyhle dny do kalendáře a hledám mezi nima nějakej vztah, ale zatím neúspěšně.IMG_8523

Připomíná mi to biodynamiku. Ani tam vlastně nevím, jak (nebo jestli) to funguje, ale něco se děje. Pravda je taková, že vína od biodynamiků patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy pil. Ale to může být jenom následek hlubokýho zájmu vinařů o přírodu a její pochody a o snahu nic nepodcenit a neponechat náhodě. Asi jako když se muslim na smrtelný posteli pomodlí kadiš a zavolá si katolickýho kněze ke zpovědi.

IMG_6769

Třeba nám tam chybí roh nebo dva. Třeba je to tak, že sluneční výboje tvoří nehomogenní magnetický pole, který při interferenci se Zemí (minerály) vytváří lokální díry v nabití krajiny. Tyhle díry, stejně jako relativně stálý geopatogenní zóny, souvisej s nechutí koček chodit na některý místa. Ptáci to vědí a instinktivně se shlukujou právě tam. Třeba vítr, teplota a vlhkost umožňuje výlez broučků a žížal, který ptáci pak zobou. Třeba fáze měsíce a planet ovlivňujou vzlínání vody v půdě i tkáních rostlin (kdo viděl konjunkční příliv, ten to chápe) a s tím související transport minerálních látek.

IMG_8715

Sám fakt, že nějakýmu pochodu plně nerozumíme, nás neopravňuje ho považovat za nefunkční. Ptáčkový dny jsou realita – ten rozdíl je tak markantní, že se nedá nepřiznat. Projevy vína jsou taky realita. A na nás teď je dát si to dohromady.

Choděj k vám taky ptáčci?

6 Comments
  1. Zajímavé pozorování…když tak nad tím přemýšlím, u nás se taky ptáci objevují ve vlnách. Míváme stehlíkové dny 🙂

  2. Takže sem si to nevymyslel, co?
    Pozorovala jste nějaké vztahy mezi jednotlivými dny?

  3. Kulda permalink

    Pěkné postřehy, lehce napsané. Já jsem s rozumem v koncích z toho, že loni sýkorky, dlaskové a sem tam červinky chodily do dvou krmítek a letos se toho jednoho od podzimu nevšimly. Stanoviště stejné, slunečnice stejná a přesto je něco jinak. Člověk všemu nemusí rozumět.

  4. Kuldo, to může být tím, že letos ještě pořádně nemrzlo a od loňský zimy jsou drobný breberky přemnožený, ne? Třeba furt maj co baštit. Anebo je tam roh či dva, za který nevidíme.

  5. Kulda permalink

    Rohů bude jistě několik a navíc mají asi co baštit, i když ta každodenní partička u toho prvního krmítka se tváří, že má málo. Navíc mezi krmítky je vzdálenost cca 5 metrů. Takže spíš je něco za rohem

  6. Petr permalink

    Tak v sobotu jsme měli “Ptáčkovej den” u nás na zahradě. Všude spousta ptactva, že by d onich člověk mohl z prominutím kopat (nadsázka). Jenže ěiroko daleko jsem jediná zahrada, která ještě něco pěstuje a tak se všichni slétly na zbytky jablek, kdoulí a já nevím čeho všeho ještě. V sobotu docela přituhlo a vše bylo namrzlé. Jen ta hnijící jablíčka si pěkně hřála :D.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS