Skip to content

O ideálech

by Ondra on January 7th, 2015

Slyšel jsem kdysi takový přirovnání ke stodolarovce. Máš sto dolarů. Buď jsi je našel, nebo jsi je ukradl, nebo jsi někoho zabil a vzal mu je, nebo jsi je vydělal, nebo jsi je vyhrál v loterii, nebo ti je někdo dal…

DSC02145

Jejich materiální hodnota se nemění. Pořád si za ně koupíš to samý. Mění se jejich hodnota duchovní. Jejich hodnota mravní. U vína je to stejně tak.

DSC02135

Myslel sem si kdysi, že na chuť je to nejdůležitější na víně. Mýlil jsem se. Nevím, jak to máte vy, ale já se mýlil. Sám za sebe, ne za vás, aby bylo jasno. Nejdůležitější na víně je totiž pro mě jeho ideál. Příběh jeho tvůrce, jeho ročníku, místa kde koření a kde chytá sluneční paprsky. Bez ideálu je víno jako jednorukej krtek. Hrabe se furt v kruhu.

DSC02118

Chuť vína je důležitá, ale není to nejdůležitější. Chuť svědčí o zvládnutí řemesla a o tom, že příroda umožnila jeho vznik. Měl by vinař zvládnout řemeslo? No jasně! Stejně jako kovář, tesař nebo muzikant. Ale jak to víno vzniklo? Co všechno musel vinař zabít, aby vzniklo? Co musel ukrást? Co musel vyhrát? Koho musel ošulit?

DSC02116

Trpělivě naslouchal? Postil se a čekal? Tvrdě pracoval? Byl pokorný? Modlil se? Dýchal s ním? Bál se o něj? Přemýšlel nad jeho životem a ne nad tím, jak ho prodá? Toužil po jeho štěstí?

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS