Skip to content

Velký plán

by Ondra on December 5th, 2014

Představte si, že máte sto jabloní a děláte ročně dva tisíce krabic moštů. Zvládli jste sadaření, ochranu stromů, roubování, výsadbu, řez, zmlazování… sad vám plodí. Zvládli jste marketing a péči o zákazníky. Zvládli jste distribuci i logistiku. Ale v únoru už nemáte co prodávat. Proč? Protože jste dobří. Co teď? Chcete se opřít o svoje výsledky v malém a chcete to dělat ve větším. Máte plán, strategii, vizi. Chybí vám ale půda, respektive prostředky na její nákup. Jinak nic. Mohli byste začít klidně zítra.

IMG_7902

Nebo máte na zahradě dvě stě metrů malin. Nechala vám to tam babička, to bylo její. Něco se samo ještě rozrostlo, ale už jako děti jste tam chodili zobat a víte přesně, jak a kdy roční výhony stříhat. Přišlo to nějak samo. Když už babička nebyla, pustili jste se do těch džemů a marmelád sami. Hned druhou sezónu. Tu první jste to chtěli průběžně rozdat, sníst nebo zamrazit, ale bylo toho tolik…! Prostě vám to bylo líto to nechat spadnout. Bylo to bohatství. Kromě marmelád a džemů jste se naučili i sorbety a sirup. Lidi vám můžou utrhat ruce, ale co teď? Dělat to ve větším? Kde? Vysadit pět hektarů malin? Za co? Nechat učitelování? Šlo by to?

IMG_7914

Ve Francii funguje projekt Terre de Liens. Je to fond, kde sedí odborníci – ekonomové, ekologové a agronomové. Fond můžete požádat o nákup pozemků na svou budoucí farmu. Předložíte projekt, rozpočet, vizi návratnosti, analýzu odbytu, nastíníte marketingovou vizi. Fond váš plán zanalyzuje a pokud se mu jeví jako životaschopný, půdu vám zafinancuje. Vy se stáváte nájemníky na pozemku fondu s tím, že jedinou vaší povinností je platit sjednaný nájem, který vychází z ceny půdy a inflace, nikoliv z komerčních pohnutek. Hodně podobně to dělají v USA – třeba v Peconic Land Trustu.

IMG_7935

Základem půdních trustů je snaha o prohloubení lokálních a rodinných vztahů v hospodaření s půdou. Podpora (hlavně mladých) sedláků se smysluplným projektem. Diverzifikace pěstovaných plodin, obnova původní funkce krajiny. Půda patří (aspoň skrze fond) tomu, kdo na ní skutečně hospodaří. Finanční síla fondu zamezuje spekulacím, protože jeho smyslem je zemědělské využití půdy a snaha o zachování tohoto využití v nejvyšší možné míře.

IMG_9158

Podobný fond u nás chybí a my jsme si s pár lidmi řekli, že se ho pokusíme založit. Čeká nás zástup filantropů, snažících se dát nám (každý) několik desítek miliónů na dobrou věc. Protože lidé jsou primárně dobří. A myslím, že je to příležitost uchopit to za ten delší konec. Jo, hrabat se v hlíně je taky fajn, ale tohle by všem hrabalům v hlíně mohlo udělat velkou službu. No… snad.

Začali byste hospodařit, kdyby vám k tomu fond poskytl prostředky?

13 Comments
  1. tohle je skvela myslenka!

    js (dva-duby.cz)

  2. tesim se na info o dalsim postupu a velice prevelice drzim palce

  3. Neználek permalink

    Nóóó. Tak to se mi líbí.
    Vidím i kolem sebe, že lidé se zájmem o udržitelnost krajiny jsou buď mladí, dostatečně optimisticky naivní, silní to zvládnout, ale bez prostředků. Nebo staří, pesimisticky rezignovaní, bez sil a pak jim vlastnictví půdy případně prostředků na její nákup jsou na p*d.
    V mém okolí je dostatek kvalitní půdy, která leží ladem a lidé se o ni nechtějí a mnohdy už ani nedokáží starat.
    Možná, že by ji takovému fondu i darovali, případně pustili za nekomerční cenu. Pak ale musí jasně vidět, že ten jejich kousek je láskyplně obděláván!

  4. No vidíš, o nějakém darování se mi ani nezdálo, ale upozorňuje mě na to čím dál tím víc lidí. Možná, že správa darované půdy se nakonec může stát jedním ze zásadních pilířů práce fondu.

  5. Richard permalink

    Jé, dobrý. Škoda, že ta myšlenka nepřišla už před x lety a teď už fond neběží, určitě bych se taky ozval. A jestli zabrousíte do N., možná nakonec i něco pustím. Nebo takhle, nechcete se rovnou jít někdo? Motyku zapůjčím 🙂

  6. veronika permalink

    To by bylo moc fajn, zrovínka jsem ve fázi hledání velkého pozemku a něco takového bych rozhodně využila.

  7. Veroniko, jestli se vám chce na Moravu, tak Richard už pro vás něco má 🙂

    Ale vážně, všem díky moc za podporu. Dostal jsem už pěknou řádku povzbudivých mailů a dokonce i pár nabídek na vložení půdy. Je třeba to legislativně dotáhnout, makáme na tom!

  8. Vynikající myšlenka ukázaná na již fungujících projektech. Děkuji.
    Jednoznačně bych svojí farmu zvětšil tak, abych se mohl pěstováním česneku živit.
    Držím palce, ať se dílo podaří.

  9. Super nápad, určitě bych měl taky zájem, pokud by bylo v okolí něco dostupného. Zkoušel jsem podobně jako Víťa pěstovat česnek (letos druhým rokem) ale v roce 2015 pěstovat nebudu, protože jsem se přestěhoval a v okolí není žádná vhodná půda, kterou bych mohl využívat.
    Pokud by bylo náhodou něco třeba v okolí Kyjova, měl bych asi zájem (nevím jestli ještě letos, ale skoro určitě příští rok) 🙂

  10. Vít+Radek: Díky, pánové. Momentálně nás nejvíc pálí založení celého systému a legislativa, následně to budou dárci a administrativa. I na zemědělce, středobod toho všeho, samozřejmě dojde. Jen to prostě bude chvíli trvat.
    Kdybyste nám chtěli jakkoliv pomoct, budu moc rád.

  11. suprer nápad!taky vím o nevyužité půdě a tolik bych ji ctěla……..na smysluplné využití.ach jo

  12. Neználek permalink

    …a také mě napadlo, že docela velké množství zemědělské půdy vlastní stát. Jde převážně o dědictví propadlá státu.
    Spravuje ho Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. No spravuje… …pozemky jsou často zanedbané, zpustlé. Stát by možná uvítal, kdyby v péči nějaké findu bylo o půdu postaráno.

  13. Ahoj všem, tato aktivita mne moc zajímá!!!. Právě jednám o pronájmu sadu (dlouhodobě zanedbaného) a luk. Chci tam mít včelky a ovce a kozy a nějak využít ovoce (jsou tam staré švestky, jabloně). Dříve (hodně dříve..) se ovoce sušilo, dělala se povidla….
    Začal jsem tak, že jsem si tu po okolí propachtoval tři zanedbané zahrady a postupně je z džungle dostávám a včelkami a nyní i ovečkami a kozou je kultivuji. A také vlastníma rukama a řetězovou pilou a křovinořezem a sekačkou a nůžkami a vůbec. Ale baví mně to. Ale raději bych to měl větší a na jednom místě.
    Budu-li moci, nějak být ku pomoci, dejte vědět.
    Krásné Vánoce a držím palce!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS