Skip to content

Věda živá

by Ondra on October 2nd, 2014

Tony odešel z města. Pořídil si karavan, zapřáhl ho za svůj pick-up a koupil si od známého dva hektary pole sto kilometrů od Montrealu. Koupil si motyku, hadici a rýč. Osivo. Plachtu. První rok mu toho půlku vzala jarní povodeň, pak to začalo hnít. Vystudovaný sociolog chtěl stůj co stůj farmařit a žít venku. Splácet dluhy začal až třetí rok. To už prodával na trhu a zelenina tvořila asi 60% jeho příjmů. Ty tři roky byly fascinující. O tom je ten film.

IMG_9145

Lauren a Ted o hospodaření něco málo věděli. Když se odstěhovali na venkov, pořídili si deset koz. O rok později už jich měli 140, rok na to 600. Pak přišla nakažlivá nemoc. 80% stáda museli utratit a navézt do kafilerky. Zbytek prodali. Vypjatou situaci nevydržel jejich vztah. Rozvedli se. Ted se vrhnul na česnek. Lauren se odstěhovala do města a vzala si právníka. O tom je ten film.

DSC01990

Klaus, Ingrid, Hans, Günter a jejich rodiny. Mají biodynamickou farmu v Bavorsku. Můžete se k nim přidat, pokud budete chtít. Jen musíte být ochotni pracovat pro dobro farmy a vzít si na bedra část dluhu, díky kterému farma vznikla. Vaše děti a jejich děti budou běhat s traktorem a s kozou, prodávat na trzích cibuli a tykve, skákat ve stodole na seně. Budete společně jíst a společně se budete bavit. O tom je ten film.

IMG_9158

Steve včelaří v Pittsburghu. Vyrostl na farmě, ale teď zrovna bydlí v baráčku s malým dvorkem. Úly má u kolejí i na střeše autocentra. Chytá lidem roje, učí je a vysvětluje; zachraňuje včely v parku. Ptá se lidí, jestli by si mohl dát pár úlů k nim na pozemek. Školy, kostely, obchoďáky a úřady často souhlasí. A o tom je ten film.

Portrait of an Urban Beekeeper from Steve Ellington on Vimeo.

Těch filmů jsou mraky. Letos asi 168. Přeložil jsem jich asi pětadvacet, stejně jako loni a předloni. Často jsem měl pocit, že to ani nemůže být práce, jak mě to bavilo. Pro Karlovy Vary nebo Febio překládám taky moc rád, ale festival Life Sciences je něco, co se mě dotýká hodně hluboko a rozeznívá to ty správný struny.

DSC02058

Věděli jste, že trávící soustava člověka obsahuje tolik neuronů, jako mozek psa? Pokud je pes inteligentní, pálí to i našemu žaludku. A probiotika v jogurtu, sladkosti. Pašování exotických dřev z Gabunu. Budoucnost biopaliv podle laureátů Nobelovy ceny. Semenaření na americkém venkově. Historie městského zahradničení v USA. Proč přibývá klíšťat. A o tom jsou ty filmy.

DSC02092

Letos se navíc maličko podílím na dramaturgii a ve čtvrtek 16. října v rámci festivalu pořádám dvě debaty. Jedna se jmenuje Útěk na venkov a zúčastní se jí Hynek Hruška z poddracimkamenem.cz a Daniela Harčaríková z nasamotebezlesa.cz. Debatu budou doprovázet filmy, protože těmi se tu mluví. Tyhle jsou ze série Future Farmers a jsou o mladých lidech utíkajících na venkov. Hynek a Daniela tohle udělali a proto vám o tom můžou vyprávět a vy se jich můžete ptát. Druhá debata se jmenuje Včelaření ve městě a zúčastní se jí Miloš Vondruška (vcelynastrese.cz) a Jakub Dolínek (vcelky.cz). Oba ve městě včelaří a předají vám rádi svoje zkušenosti.

Neprošvihněte to, fakt. Opravdu to stojí za to.

2 Comments
  1. pavelk permalink

    Ahoj Ondro. Máš tušení, kdy bude k mání program? Pro nás přespolní je to trochu náročnější na plánování :-). Hlavně by mě zajímaly přednášky. Díky.

  2. Ahoj Pavle, podrobně znám jenom program čtvrteční. Tady je:
    10:00
    115 Food Markets: In the belly of the city, 52
    11:00
    101 Foodsavers, 53 min
    12:00
    153 Make Hummus Not War, 80 min
    13:00 – 17:00 před Kruháčem
    Kolem Kruhovky Kokoza, Recyklas, Zdrojovna, výroba sýrů, lokální prezentace Slowfood Czech, kuchařská Show, Soutěž ve výrobě hummusu
    13:30
    149 A Good Thing, 5 min
    30 Hands in the Orchestra, 3min
    151 A Very Old Concept, 5 min
    159 Sriracha, 33 min
    123 Let’s Not Lose the Ground beneath Our Feet, 28 min
    146 Cook It Raw Charleston, 30 min
    15:30
    121 Brooklyn Farmer, 26 min
    16:00
    130 Growing Cities 58 min
    17:00 ÚTĚK NA VENKOV
    reřisér Joris van der Kamp (cca 20 min speech about Future Farmers project)
    premiéra krátkého filmu:
    76 Choose the rural alternative!, 5 min
    Diskuse: Joris van der Kamp

    18:00
    Future Farmers:
    77 Germany: Farming Community Heggelbach, 7 min
    78 Ireland: Peasant Farming in Ireland, 7 min
    79 The Netherlands: Tuinderij de Stroom, 5 min
    80 Denmark: Ask Rasmussen, 5 min

    Diskuse: Hynek Hruška (poddracimkamenem.cz), Daniela Harčaríková (nasamotebezlesa.cz),

    19:00 VČELAŘENÍ VE MĚSTĚ
    – sestřih ukázek o městském včelaření z různých filmů natočených během posledních 5 let.
    Diskuse: Miloš Vondruška (vcelynastrese.cz), Jakub Dolínek (vcelky.cz)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS