Skip to content

Brtníci

by Ondra on September 10th, 2014

Měli jsme jet do Polska. Na pánskou dovolenou. Ne za Polkama, ale za jejich včelama. Poláci jsou totiž o krok napřed a před pár lety si jich pár udělalo výlet do Baškirska, kde se ještě pořád pěstuje brtnictví. Přivezli si domů znalosti a zkušenosti z lipových lesů, nedotčený přírody a úžasný nátury.

DSC02175

Kdo je to brtník? Brtník je taková pravěká forma včelaře. Poláci nějak pochopili, že i od pravěku se můžeme leccos naučit a rozhodli se, že by se tohle podivný řemeslo mělo zachovat nám i budoucím. Brtník nechová včely v úlu. Středověk včelaření, kdy se dutý špalky (kláty) a slaměný vrše (košnice) stavěj do zahrady, aby k nim měl včelař přístup, to už je pro brtníka brutální sci-fi. Pokud jsou včelaři pastevci, brtníci jsou čistokrevný lovci.

DSC02189a

Brtník leze po stromech a vybírá med. To je divočina, Máňo! Velký kusy plástů řezaný kamennou kudlou putujou rovnou do dřevěný kabelky. Med s pylem, voskem, plodem. Bílkovina. Úplně jiná chuť. Chuť divočiny, stromů, nespoutanosti. Chuť krajiny, chuť světa.

DSC02170

Poláci vyslali do Baškirska jednu četu z národního parku Spala, aby se tam chlapci naučili všechno potřebný a doma to mohli zavést. Naučili se a zavedli. Vyprávěl jsem o tom Vaškovi a Honzovi. Chtěli jsme jet a naučit se do zas od nich. Pak to krachlo na detailech, takže jsme udělali náhradní dovolenou v domácích lesích. Takovou brtnickou.

brtníci from WINEPUNK on Vimeo.

Rozhodli jsme se pro softcore variantu. Místo rubání dutin do obřích kmenů jsme na stromy věšeli už hotový dutý klády. Ale pěkně vysoko. Tak, jak včela normálně bydlí. S výhledem do kraje. S ranním červánkem před prahem. S pableskem rosy na jehličí borovice, která vysoko převyšuje okolní stromy. Byla to úžasná dovolená. Jedna z nejlepších.

Co jste dělali o dovolený?

 

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS