Skip to content

Krátce o počasí

by Ondra on July 31st, 2014

Sklidil jsem osmdesát česneků a asi deset cuket. Ještě budou nějaký rajčátka, malý jak trnky a zřejmě se povede i kukuřice z malovaných hor. Možná pár brambor. Ambice byly letos větší, ale cvičí s náma zákon přírody. Mírnou zimu vystřídalo divný jaro a nechutně se přemnožili slimáci. Po dešti je jich asi 300 kousků na čtvereční metr. Jako bez prdele.

DSC02056a

Sežrali všechny sazenice, včetně těch v sadbovačích na terase, položených na plastových sudech metr a půl nad zemí. Pak znova ty náhradní. Pak všechno už přesazený do země. Pak plody toho mála, co přežilo. Květy okurek, plody okurek, nezbylo nic. Květy cuket, plody cuket. Všechny dýně. Pustili se do sazenic révy a dokonce i do brambor. To jsem ještě nikdy neviděl.

DSC02066a

Pak bylo podivný jaro. Vlastně dost zima. Včely něco nanosily z kvetoucích stromů, ale když to mělo začít naplno, přišlo sucho. Za sucha nic nemeduje, protože nektar je vlastně pojistný ventil květiny při proudění její mízy. Horka bez vláhy nepřipouští ani vznik medovice; mšice, červci ani mery se nepřemnoží, nemají co sát. Protože je to sucho, protože ta míza stromů taky neproudí tolik.

DSC02060a

Není med a nebyl ani loni. Pár kilo pro rodinu. Ale zase budou jablka, to loni nebylo. V sadu je násada obří, to by mohlo vyjít. Z jablek bude mošt a kořalka, něco cideru taky. Nejsou višně, nebude višňovka. Ale po dvou letech zase budou trnky. Moře trnek. Pokud pamatujete tu famózní trnkovici, tak tu já letos udělám zas, jestli ta úroda kuliček nezláme tim křakům větve.

DSC02063a

Bude víno, hlavně protože hrozny jsou vždycky z let o rok nebo dva zpátky. V karlštejnským sklepě krásně zraje Ničibocu 13, mazlí se s ním už skoro rok dub z Valašska od páně Fryzelky. Nastoupil tam novej ředitel, tak jsem mu dal ochutnat. “Helejte,” povídá mi: “neměl bych to říkat nahlas, ale to je to nejlepší víno v tomhle sklepě.” Trošku jsem se začervenal. Ale jenom trošku, protože jsem to ve skrytu duše věděl i bez něj.

DSC02047a

Nalahvoval jsem halfRED 13 z Bočků. Krásný víno (zase samochvála, vím, ale tady vinař za nic nemůže, to všechno ty hrozny). Takový bych chtěl jednou dělat z vlastních hroznů. Hrozně chlastací to je. Zátky jsem zalil domácím voskem. Nádherná žluť. Dobrá zpráva je, že i halfRED 14 bude taky z Bočků. A blbá zpráva, že ho bude stejně maličko.

DSC02049a

Není rok jako žádnej další, kámo. Nic se neopakuje. Už chápu moudrost stařečků, sedících s dlouhou fajfkou na zápraží – je to neuvěřitelně zábavný, dívat se, jak se všechno furt mění. Můžeš se buď připravit na vynechávku nebo vsadit všechno na jednu kartu. Nejlepší je to rozjet na hodně frontách, aby každej rok bylo aspoň něco. Tak nějak bych to chtěl dělat. Žasnout nad rukou stvořitele.

Co jste letos zaseli a sklidili?

 

 

9 Comments
  1. Kedlubny a ředkvičky mi ty svině hnědé slizké taky sežraly. Na jahody nešli, jsou obklopené bylinkovým pralesem a ten jim asi vadí. Rajčata, co jsou v záhonu, mi zas pobily kroupy. Pak se sice vzpamatovala, ale jsou z nich takové divně rozvětvené bonsaje. Snad aspoň ta, co byla v květináčích pod stříškou, letos uzrají. Jablůňku coxovku mi zase docela poškodily mšice, nějak jsem to neuhlídala. Ale jabka tam možná budou. A měli jsme poprvé rybíz a angrešt a pár malin. Jostu někdo celou zlomil a nechce se k tomu přiznat 🙂 Jo a nádhernou červenou cibuli mám. Ale všeho je jen tak symbolicky, na vyvoření zásob na zimu do není 🙂

  2. Jj, slimákům jeblo a šli fakt do všeho. Úplně pryč mám taky kedlubny, celer, dokonce i všechny bylinky (s výjimkou pažitky a citrónovýho tymiánu, ten jim nejel), cukety, špenát, cherry rajčátka i chili papričky, brokolice zbyla jedna a jahody nějaký přežijou. Rajčata na tyčce to snad jediný daj, asi na ně byly už dost velký při výsadbě.

    Už dřív jsem z jiných důvodů obrečel višně, třešně, meruňky. Jabka asi budou, ale červivý jaxviň. Je dost angreštu, malin (byť s takovýma pidi housenkama). Chjo, aspoň že si máme s kým pobrečet 🙂

  3. Kulda permalink

    Mám takovou zabijáckou lopatku a ta je celá nabobtnalá pozůstatky slimáků, dvakrát denně jsem procházel parcelu a byly jich stovky ráno i večer.Cukety jsem tím ochránil, ale letos stejně jen planě kvetou, takže to vyjde nastejno. Ale wychní v Hronově jako každý rok spousta, aspoň něco. Révu, ostružiny, liliochvostec, borůvky a kdeco dalšího ožraly srnky, svině zrzavý.Ale stejně je na tom světě krásně.

  4. Ondra K. permalink

    Česneku se daří a musím to zaklepat, zatím každoročně. Z původních 5ti hlaviček jsem už stabilně na 150ti, krásný silný palice jsou to. 30 nejlepších palic na sadbu a na zbytku bude stát kuchyň celou zimu a jaro až do další sklizně. Jo, červená cibule je dobrá, lepší než bílá. Naťovou (sečku jste zkoušeli)? Lepší chleba s tvarohem a posypaný naťovkou snad není (kromě sádla a škvarků:). A pak dýně a cukety, toho je každý rok hafo.

    P.S. lopatkovou metodu praktikuju taky, přijde mi to jako nejčestnější metoda. Sypat je chemikáliemi či solí je srabácký, a ekologický bomby typu plný kýble slimáků vozit do polí … no to je přehazování vlastního problému na někoho jinýho. Tak tak.

  5. Jakub permalink

    Ja zasel jen zaludy, z cehoz vzeslo asi 30 dubu a jeden syn.

    Jinak mym rodicum vzesel cesnek, cibule, jahody, hrach, rybiz, merunky, jablka, orechy taky vypadaji zatim slibne, tak jeste aby dopadly ty slivy a bylo na koralku.

  6. Ahoj, tady u nás na západě máme zatím asi 100 hlaviček česneku, cca 30Kg cibule, jak Ondra píše spoustu cuket a dýně nasazujou. Taky jsme kupodivu sklidili dost květáku a pěkně se tváří i řepa a fazole, tak snad ještě vyjdou. 🙂

  7. Koukám, že slimáci nejsou jenom náš fenomén, takže to asi vážně souvisí s mírnou zimou. Podle toho, jak včelky propolisujou a jak brzy vyhánějí trubce, bych letos čekal zimu tuhou. Takže třeba příště bude líp. Vlastně ne líp. Jinak.

  8. Nene Ondro, není to jen u vás, slimáci letos dali zabrat i nám na opačné straně Prahy 🙂 A my teď máme děsivé sucho. Už týden vidím skoro každý večer na všech stranách okolo nás, jak k zemi padají provazy vody. Jen v té naší vísce ani jediná kapka. Zem je jako beton…

  9. Vidíš, měl jsem za to, že jsme jediná vesnice, který se to vyhýbá. Za poslední 3 týdny u nás spadlo tak 5 mm. Všude bouřky a záplavy, tady aby člověk zalejval vinohrad. Divný, fakt. Však on to ale ten Cílek říkal, že bude všechno lokální, hej?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS