Skip to content

Chcípáci

by Ondra on July 7th, 2014

Mám to rok co rok podobně. Moje celoroční práce (ta za peníze) vyvrcholí v prvním týdnu měsíce července. Festivalová sezóna. Aspoň týden jsem mimo domov pracovně a pak si rád konečně beru dovolenou a jedu pryč. Bohužel je to právě období sucha. Aspoň mi to tak poslední roky připadá. Znamená to, že když bych zrovna nejradši byl pryč, je třeba zalejvat.
IMG_4646

O problému Číra jsem psal mockrát. Je tam jenom na píď půdy a pak jde šutroskála. Znamená to, že réva se musí hodně moc snažit, aby si během prvních let vyvinula dostatečný kořenový systém. Pokud se jí to nepovede, hlava odchází do révového nebe. Nepovede se jí to hlavně pokud je v létě extrémní sucho nebo v zimě holomráz. Obojí přichází s železnou pravidelností. Co s tím?IMG_4695

Tahat do vinohradu vodu je příšerná otročina. Taková, že se člověk s každým barelem na ramenou noří do hlubin filozofie a morálky a snaží se obhájit vlastní počínání sám před sebou. Voda nevyjde na všechny hlavy, jen na některý. Loni jsem se soustřeďoval na ty, který vykazovaly známky umírání. Zachraňoval jsem je prostě. Letos jsem se asi změnil. Posiluju jenom ty dobrý a chcípáky nechávám chcípnout.

IMG_4702

Nevím proč, ale zdá se mi to jako zásadní posun v přemýšlení. Jako nějaká geneze. Jasně, lítost a soucit velí člověku postarat se především o ty potřebné. Ale to platí pro lidi. Pro naše děti. Pro naše lásky, bližní. Sami jsme dávno překročili rubikon uvědomění a vyčlenili jsme se z Přírody. Zachraňujeme Přírodou odsouzené k nepřežití. To ale platí pro lidi. Když to začnete aplikovat v terénu, narazíte. Vydržovat a zachraňovat chcípáky tady znamená chcát proti větru. Prostě tak.

IMG_4715

Se včelama je to stejně. Když máte dvě včelstva, je vám jich prostě líto, protože vlastně ani nevíte, že máte mrzáky. Furt něco zachraňujete. O chovu matek si můžete nechat jenom zdát. Když jich ale máte třicet, je najednou jasný, kde něco nehraje. Ty slabochy pospojujete a vyměníte jim matky. Přepřáhnete a prásknete do saní, ať to prostě jede. Z těch nejsilnějších množíte. Množíte to nejlepší, protože právě to by v přírodě přežilo. Jenom tomu pomáháte, ale tím správným směrem. Diverzita? Ta se tam promítne skrz trubce přece. Ale ani tak nemnožte jenom z jedný linie, to je blbost.

IMG_4752

Asi jsem moc holubičí povaha, ale vlastně mě tohle zjištění děsí. Děsí mě ta potřeba věrnosti názoru. Fakt, že člověk jako součást přírody by měl její zákony respektovat bez ohledu na to, o jaký druh se jedná. Teda i o člověka. Nevím si tu rady, protože hubit slabochy a posilovat silňochy doporučovali (u lidí) vždycky jenom fašistí nebo nejaký jiný istí. Ale realisticky. Tak by se to asi dělat mělo. Jenom my lidi se cítíme jako něco víc tak pro nás to neplatí. Hm.

IMG_4794

Nevím. Buď si lžeme do kapsy nebo jsme fakt páni a paní tvorstva. Ale spíš to první myslím. I když to zní drasticky.

Kdo je teda pánem tvorstva? Lev?

7 Comments
  1. Vypni na celým světě na týden elektriku a ti silní se ukážou. 🙂

  2. Richard permalink

    Panem v nektereho boha (zamerne s malym “b”) neverici casti tvorstva je aminokyselina, nebo ne? 🙂

  3. b.š. permalink

    Páni tvorstva jsme asi sotva, ale přece jen jsme v něčem výjimeční (to neznamená, že lepší) – dovedeme myslet na budoucnost, reflektovat minulost (aspoň někdy); no a eugenika se zas tak moc neosvědčila:-). A nakonec i z toho nejvulgárnějšího utilitarismu vyplývá, že zdánliví chcípáčci můžou mít pro lidstvo velmi pozitivní vliv.

  4. Jakub permalink

    Pani a pani tvorstva jsme, ovsem pouze v nasich hlavach. Pokud clovek nevnima nejakou nadpozemskou autoritu, ktera by jedina mohla soudit, pak si muzeme o sobe myslet, co jen sami za vhodne uzname.
    Stejne tak je to s temi hlavami (nebo rybickami). Clovek se muze snazit piplat a starat se, ale zda je jeho snaha vice prospesna nebo skodici nerozsoudi nikdo. A kde neni soudce neni zalobce. Delej, jak umis a citis, ono z toho neco bude. Zda to bude “za to” stat? To zase posoudis jen Ty 🙂

    Voni dneska lidi moc spekulujou a malo delaj, Te povim. A sam nevim, zda to tlacitko pod timto textem nyni stisknout.

  5. p.j. permalink

    Mně přijde taky zajímavý, že ten trend silnější=lepší zrovna ve vinařství pomalinku přestává být v kurzu. Kolik desítek let práce třeba dalo šlechtitelům (obzvlášť zdejším), aby se klonovou selekcí dobrali k superrostlinám, které plodí násobek toho, co předchůdkyně z 19. století, které mají velké hrozny, pravidelné sklizně, jsou bezvirózní, nesprchavé a ještě jejich řidšími hrozny profukuje, aby neplesnivěly…abych se pak dočetl, že top vinaře tyhle superklony nezajímají, jak si množí spíš ty méně bujně rostoucí a uměřeněji plodící rostliny, jak jsou šťastní, když jim to trochu sprchne nebo díky zavirování se jim vyvine hodně těch hroznů s úplně malinkými bobulkami. trendy bývají po přemnožení regulovány protitrendy. obklopeni chcípáky a nesnází mnozí sní o suprehrdinech, ale začnou-li suprehrdinové převládat, dojde i na luxus toho vypiplat si semtam nějakého svého ohroženého chcípáčka a vidět v tom hodnotu. podle mne pro diverzitu bys udělal nejlíp, kdybys vodu nerozdával podle síly, ale dal napít jak (některým) silákům, tak (některým) chcípákům. Svou hodnotu a přednosti mají oboje.

  6. Libor permalink

    Ahoj Ondro, fajn čtení. Taková pokřovní romantika, to já rád. Věřím, že kdyby včela včele / vlk vlku / lev lvu uměli pomoct jako člověk člověku, pak by byli jinde. Kdyby si uměli tak ublížit, byli by asi už v prdeli. Takhle vězí v přírodě a jejím zákonu a jinde jsme my. Je to dobře? Nebo blbě? Co já vím, je to prostě tak.

    Kdybys měl cestu stav se v Pístech. Do našeho bártru přibyli další exoti, třeba kovář nebo truhlář co radši med nebo tvrdej chlast místo peněz, ovocnář, listy tabáku i jiný, kozí sýry, kravský máslo doma tlučený a tak. Semenaříme.

    Bylo by o čem povídat!
    Libor

  7. Ahoj Libore, vzpomněl jsem si na tebe při sklizni česneku. Myšlenka přírodního a lidskýho zákona mě teď trochu trápí, ale ono zas bude dobře. Setkání určitě musíme dát, moc se na něj těším!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS