Skip to content

Příměšťákovy brambory

by Ondra on June 17th, 2014

Nejsem zahradník a rejpat se v hlíně mě moc neba. Mnohem radši sbírám to, co už příroda vytvořila a roste to někde jen tak mimochodem. Na druhou stranu ale nemám rád, když se něco vyhazuje. V pondělí je to u nás velká síla. Během sezóny se do kontejnerů nevejdou odpadky, protože jsou plný pytlů s trávou a větvema. Budhizmus velí soucit a pochopení. Pro spoustu lidí je to vážně odpad a nevědí co s ní. Naštěstí to má elegantní řešení. Stačí trávu nervat do kontejnerů, ale udělat z ní záhon. Z naší zahrady (1700m2) to je osm metrů dlouhá a metr široká nudle ročně. Do ní naházíte brambory a o víc už se nestaráte. Trávu vršíte normálně na trávník. Není třeba dělat nic jinýho. Pokud si to chcete jo potunit, rozložte tam napřed lepenku.

IMG_9882

Čerstvá hromada z jednoho sekání.

Vtipný je, že trávu můžete použít i jako mulč – prostě ji začnete sypat na místo, kde roste něco, co vás moc nebaví. Nebo k plotu, kam se se sekačkou nedá vjet. Pod jejím nánosem všechno lehne a pokud něco náhodou prorazí (bodlák, vratič, pelyněk…) vezmete ho srpem a vysypete tam část další dávky. Udělat záhon trvá rok. Sázet se do něj dá až ten další, protože fermentující tráva vydává celkem dost tepla a brambory vám v klidu spálí.

IMG_9885

14 dní stará hromada pohltila všechno pod sebou, jenom na kraji něco málo vyráží.

Po sebrání úrody můžete záhon shrábnout a dát na kompost nebo na něj začít vršit další vrstvu a použít ho zase ta rok. Vyplatí se tak mít dva stejně velký záhony, který budete střídat. Samotná tráva naprosto stačí a brambory jsou vynikající. Není třeba přidávat hlínu, nemusíte zalejvat. Vlhkost se tam udržuje výborně sama a na jeden rok maj brambory živin dostatek. Po zrušení zaroste záhon bez problémů travou.

IMG_9880

Dvouletá nudle hodně slehne, ale to nevadí. Brambory jsou z ní parádní.

Parádní je, že brambory nejsou od hlíny. Stačí je otřít hadrem (skauti do nohavice) a můžete je rovnou házet do hrnce.

Jak pěstujete brambory? A co děláte s trávou?

2 Comments
  1. Tengu53 permalink

    Je to tradiční venkovská malopěstitelská metoda. Zkusil jsem to taky, ale s nevelkým úspěchem – po měsíci a půl se z trávy jen lezou špičky výhonků rostlin. A soused se diví, co že to mám na zahradě za hromadu staré trávy. No uvidíme na podzim 🙂

  2. Jo, chce to, aby tý trávy bylo fakt hodně. Dost se slehává.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS