Skip to content

Tohle je bohatství

by Ondra on April 20th, 2014

Můj děda vždycky říkával, že umře v zimě. Chodil od ničeho k ničemu a vyhlížel její konec. Od jara do podzimu byli s babičkou na zahrádce. Nikdy jsem nepochopil, kolik toho dokázali vypěstovat na pár metrech. Mívali i stovku sklenic nakladaček. Vidíš, říkávala mi babička ve sklepě: Tohle je bohatství, Ondráši. To opájení se zásobama jsem po ní asi zdědil. Miluju naštosovaný sklenice, láhve, archivy. A ještě víc mě těší proces jejich vzniku. Už jsem o tom psal, ale teď zjara na to myslím denně. Chodím po lese a připadám si jako feudál. Mít včely znamená sledovat krajinu a zároveň si nesmírně užívat fakt, že její bohatství můžete využívat, čerpat z něj a opájet se jím. 

IMG_9655

Viděl jsem přicházet jaro. Úplně první, ještě před sněženkou i dřínem, vykvetl jaterník podléška. Ty nejprvnější se letos objevily v půlce února. Na bukovým listím pokrytých svazích krasu působily jako zjevení. Jako zenová říkanka. Všímat si jich přestáváte až ve chvíli, kdy jich jsou záplavy všude kolem.

IMG_9600

V dubnu si říkáte, že jaterníky nějak vybledly, ale to je jen nahradila stejná záplava sasanky hajní. Obě jsou čeleď pryskyřníkovité a ani jedna nemá nektaria. Dají včelám něco pylu, pokud v dosahu nejsou vrby nebo lísky. A pokud jsou, jsou tam pro potěchu oka.IMG_9596

V záplavě sasanek se míhá hrachor lecha. Včelařsky květina průměrná, má ale parádní květy, střídající modrou a fialovou, jakoby se proplétaly dvě rostliny. Barva květu totiž odráží jeho aktuální obsah kyselin, proto se krásně mění po trase zrození-červená-fialová-modrá-smrt.

IMG_9627

V lese za potokem je nový hospodář. Udělal tam pár pasek, aby se zbavil smrků, a na jejich místo sází listnáče. Viděl jsem duby a javory; oba jsou bezva a patří sem. Dub hostí producenty medovice (hlavně puklice dubová a medovnice dubová), což tady na Karlštejnsku je někdy masakr, protože dubohabřiny tvoří základ rezervace. Když to propukne, teče šťáva proudem. Javory (klen, mléč i babyka) taky hostí vynikající producenty medovice (brvnatky), ale kromě toho i nektarodárně kvetou. Navíc je můžete navrtávat a chytat z nich prýštící sladkou šťávu; plus se z něj dělaj hudební nástroje. Ten strom má celkem blízko k dokonalosti.

IMG_9606

V noci na 17. dubna sežehl mladý duby na několika místech mráz . Podobně dopadla réva u domu, kde byly letorosty nejdelší. Jeden ze dvou zčernal a odpadl, ale rostlina jako taková drží. Kde byly teprve pupeny, nestalo se většinou nic. Mráz teda musel mít jen hodně lehce pod nulu.

IMG_9603

Tři sta metrů pod vinicí teče potok. V údolí má hned několik pramenů, jejichž bublání vábí vysokou. Nejvíc stop je vždycky tam, kde je voda nejčerstvější. Bažinaté nánosy každoročně obrůstají mátou vodní, která představuje vynikající snůšku hlavně protože kvete až do srpna, kdy se rodí generace zimních včel. Mátové medy jsou údajně známé ze severu Německa nebo ze Švédska a mají vysoký podíl vitamínu C.

IMG_9624

Paseky obrůstá maliní. Nezdá se to, ale maliník je jedna z nejlepších nektarodárných rostlin. Jeden kvítek dá denně až 25 mg sladiny, jejíž cukernatost začíná nad výběrem z bobulí (30%) a končí daleko za tokajem (60%). V některých oblastech představuje maliník dokonce hlavní letní snůšku. Takže už nenadávám, když mi trhá gatě.

IMG_9604

Kolem vinice mě vítá louka plná pampelišek. Ty když začnou kvést, vracej se holky do úlů úplně žlutý. Sytě oranžová barva rousků se neztratí ani na podložce. Co jim upadne, to s oblibou pojídám. Stačí si naslinit prst a nechat si je nalepit na bříško ukazováčku. Pyl má totiž chuť. Chutná jako vůně.

IMG_9616

Přímo u přístřešku na Číru mi roste vstavač nachový. Hodně parádní a ohrožená kytka. Tady je před rozkvětem, ale jeho květenství je nádherný, ještě ho musím zvěčnit. Patří mezi naše orchideje. Zanedlouho se rozvine do celý nádhery a z jeho nektárií začne prýštit sladká šťáva. Tohle je můj med.

IMG_9621

Říkáš med? Tohle je přece bohatství, babi! Ty je necháš lítat po lesích a loukách a ony ti to nosí domů. Uděláte spolu dohodu, že jim ten bydlík postavíš a pucuješ, chodíš se s nima ňuchňat a naslouchat jejich bzukotu a děláš z nich oddělky, aby jich bylo víc, chováš jim matky, občas jim pomůžeš od kleštíka nebo od mravenců, bdíš nad nima a myslíš na ně, když je počasí na draka. Ten med, babi! Naskládanej v policích jako tvoje okurky a třešňový kompoty! Ty plástve plný nebeský many! Ta vůně! To teplo, co z toho jde! Tohle je bohatství!

2 Comments
  1. Hanka permalink

    Přesně dneska jsem tohle potřebovala číst, mírně klesající na duchu. Díky!

  2. Beatrice permalink

    Nádhera tohle číst, člověka to povzbudí 🙂 díky

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS