Skip to content

WINEPUNK in Veltlin 2014

by Ondra on February 16th, 2014

Blíží se období bilance. Jednou za rok chtěl bych představit to, co se dá vyrobit doma ve sklepě a na dvorku z darů přírody. Rukama a nohama, bez strojů, bez chemie, bez vybavení, bez elektriky. Loňská první ochutnávka mi vyrazila dech. Vyprodala se během čtyř dnů a dokonale rozmetala moje představy o tom, jak funguje virtuální svět. Myslel jsem si, že lidi maj čas tak na to klikání a sezení u internetu, ale když dojde na lámání chleba, nezvednou prdel a nepřijdou. Přišli a jejich (vaše) reakce a posunuli dělání vína do úplně jiný roviny. Komunikace. Poznávání. Měl jsem hroznovou radost.

Za rok mi zmizely prakticky všechny zásoby. Jediná opakující se věc je tak letos Winepink, protože jsem ho našel ještě jeden malej demižon. Takže letos se bude ve středu 5. března ve Veltlinu ochutnávat tohle:

Nic než mošt
jablko v tekuté formě. na rozjezd něco bez alkoholu, protože nejen jím je člověk živ. a taky proto, že na podzim bude na prodej. něco na těšení.

Applepunk
aktuální verze cideru z opuštěných jablek. sklizeň 2013. jablka jsou původem ze středních čech, hlavně z mikovic a třebaně. zrál v kamenině a ve skle.

halfRED
rozpustilá směs modrých a bílých hroznů z opuštěných a zanedbaných vinic v tratích veselý a bočky v němčičkách. sklizeň 2013, sklízeno se souhlasem majitelů. z odrůd převládá milerka, veltlín, tramín, neuburk, portugal, frankovka, večerka… ještě zraje ve skle, ale je to víno na pití a slavení, takže do láhve půjde už brzo.

PYNOT PYČO
pinot noir z trati ovčáry ve slaném. čech jak poleno, švýcarské klony. sklizeň z roku 2012, kvasilo v dubu, zrálo v kamenině a ve skle. lahvováno na podzim 2013

Ničibocu
zadumaná oranžová směs tramínu, pinotu blanc a pinotu gris z přední hory v bílovicích. sedm a devět dní na slupkách. sklizeň z roku 2012, zrálo v kamenině a v novém dubu. lahvováno v únoru 2014. chce čas.

Winepuink
bílé víno vyzrávané v sudu po červeném. směs veltlínu, pinotu blanc a neuburku ze staré hory v novosedlích. sklizeň v roce 2010. oxidativní zrání ve starším dubu pod florem na způsob sherry. není pro všechny.

Niči forte
fortifikované víno z odtaženého moštu ničibocu 2012, prokvasilo i přes dolihování calvadosem prakticky do sucha. lahůdka pro znalce.

Višňovka
pohádka z černých horských višní zalitých slivovicí. po roce a půl vylisováno, odpočinulo si v demižonu. psal se rok 2012

Hédoné forte
hédoné byl přezrálý pinot noir z gotbergu z roku 2011. byl tak přezrálý, že se mi z něj nepovedlo udělat víno s delší životností na normální pití. zaexperimentoval jsem a přidal vínovici, med a další rok zrání. výsledek je hodně super.

Beepunk
první pokus o medovinu připravovanou za studena. zatím brnká a těžko říct, kam dojede. další šarže už jedou, takže medovina bude!

 

I letos bude na ochutnávku navazovat rozvoz toho, co chcete mít doma. Připadne na jednu z nedělí ve zbytku března. Těším se na vás!

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS