Skip to content

Padlé bojovnice

by Ondra on February 6th, 2014

Je únor a pořádná zima se ještě nepřihlásila. Ani výhled nevypadá na mráz a včely se rozplodovaly. Ven lítaj jenom ty nejdrzejší průzkumnice, ale i tahle troška bzukotu člověka zahřeje a nabije. Zaťukám na úl a poslouchám, jak včelstvo udělá bzzzzžžžžžuuuuummmm. Koukám do úlů, jak to vypadá s čistícím pudem. Normální je, že tam přes zimu napadá pár mrtvolek. Dvě tři hrstě včel. Normální taky je, že se to včely snažej uklízet. Když je pěkně, je občas vidět včelka, jak popadne mrtvolku a vyletí s ní pár metrů před bydlík. Kdyby to nebylo trochu morbidní, tak je to i vtipný.

Možná právě teď je nejlepší čas rozhodnout se, co se letos bude množit. Jenom to nejlepší prostě. Čistota v podmetu totiž hodně vypovídá o tom, jak čistotný je včelstvo obecně. Čistotnost znamená schopnost rozpoznávat cizí látky v úle a zbavovat se jich. Někdy se stane, že v tom podmetu najdete včel moc. Fakt moc. Všechny. Pokud je to během zimy, je to zpravidla kvůli hladu nebo protože jich bylo málo. Tady máme jedny padlý bojovnice. Bylo jich málo a měly hlad.

Padlé bojovnice from WINEPUNK on Vimeo.

Tohle je chyba včelaře. Pamatuju si, jak k tomu došlo. Zavolali mě k roji. Seškrabal jsem ho z jalovce a zahradního nábytku a odvezl domů. Pak jsem si udělal oddělek na dvou rámkách s tím, že si udělají matku. Udělaly, ale trvalo to, než se rozkladla. Roj byl taky prekérka. Stavěly jak divý, ale neměly matku. Samá trubčina. Spojil jsem roj a oddělek přes noviny. Povedlo se, ale včelstvo bylo i tak slabý. Krmil jsem, krmil, pak už nechtěly. Nebraly. Evidentně to neodhadly, protože padly na zásobách. Bylo tam úplně vylízáno. Ze života hmyzu prostě. Nebo z jeho smrti.

4 Comments
  1. a nebo ty zásoby vykradlo jiný včelstvo… 🙁

  2. To by vypadalo malinko jinak. A hlavně by se to odehrálo už na konci léta – tady se holky snažily to dát, ale prostě neměly dost zásob. Člověk se učí.

  3. wings permalink

    něco podobného mne taky potkalo, přišly o matku, asi mou chybou, někde sem ji smetl nevím, na konci léta si udělaly novou ale už nestihly zesílit. doufám, že je to první a poslední letos padlé. nejste v tom sám.

  4. Hm, pokud taky nejste přítelem inseminovaných matek, tak tohle je klasika, co se může stát. Navíc letos tomu všechno nahrávalo v kombinaci s mizernou snůškou a deštěm prakticky po celý jaro. Snad se poučíme a bude líp.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS