Skip to content

Včeleden

by Ondra on January 6th, 2014

Včely v lednu. Jenže leden vypadá jako březen. Člověk by skoro řekl, že je jim aspoň teplo, ale tak to není. Včelstvo se v zimně semkne do koule, který se říká chumáč. Tam si dělá teplo. Nepotřebuje ho moc, protože nemá plod. Když se ale ani po slunovratu neochladí, včely pomalu plodovat začnou. Plod znamená nároky na zahřívání – ten se musí temperovat na 35°C. Čím víc matka klade, tím víc je plodu, tím víc se hřeje. Blbý je pak, když přijdou velký mrazy v únoru a plodu je už hodně. V únoru by se to teprve mělo rozjíždět.

Včeleden from WINEPUNK on Vimeo.

Jak se chumáč posouvá po plástech, vykousávají včely víčka zásob a živí se medem. Tomu, co padá dolů, se říká měl. Odevzdávání zimní měli na veterinu je zákonná povinnost včelařů. Veterina vám spočítá, kolik tam máte roztočů a pokud jich je víc než dva kousky na včelstvo, musíte zjara natřít plod chemií. To nechcete.
Z podložky se ale taky dá vyčíst, jak na tom včelstvo je. Podle počtu uliček a množství měli můžete odhadnout velikost chumáče a tím i sílu včelstva. Z vlhkosti na podložce se dá usuzovat na plodování. Počet mrtvolek v podmetu vám signalizuje čistící pud i úmrtnost. Za dva měsíce se uvidí, jak to všechno dopadne. Těším se na opravdický jaro.

Na co se právě těšíte?

3 Comments
  1. Jakub permalink

    Az si poridim vlastni uly 🙂 Jezisek prinesl knizku o vcelareni a taky kuklu, takze uz zbyva jen par let studia a priprav, vyber lokality a zalozeni vcelstev. Hracka!

    Hezky novy rok Ondreji,
    zdravi

    Jakub

  2. Myslím, že jak tu knížku přelouskáte (leden) nakopne vás to tak, že se nebudete moct dočkat května, kdy se dělají oddělky. Úly pak budete mít od března v předsíni, protože co kdyby náhodou. Jj, znám. Hezký včelí rok 😉

  3. jana kovarikismolik permalink

    Přijde mi úžasný, že včelařská sezóna začíná v lednu. Pro každého, kdo má včely, začíná v lednu jaro. Někteří se ukládají ke spánku, včelař se probouzí. Vždycky je o krok napřed. Na to se těším.Začíná jaro. Krása.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS