Skip to content

Vnímání krajiny

by Ondra on July 7th, 2013

Často ostentativně prohlašuju, že nejsem patriot. Že jsem světoobčan. Při písni Kde domov můj mi nevlhnou oči, ale rozjímám nad vlastní hypotékou. Česká povaha je mi spíš protivná, byť k její symptomatičnosti sám svou měrou přispívám.

Jestli si tu ale něčeho opravdu vážím, je to možnost pohybu po krajině. Když jsme bydleli v Americe, neustále mě všichni zrazovali od brouzdání lesem. Když vkročíš na něčí pozemek, může tě zastřelit. Jít někam do volný přírody je možný tak v národním parku, ale tam zas jenom po cestičkách. Na kokot prostě.

Když jsem udělal první cider, všude jsem viděl sady. Hele, semhlenc by se pár stromů vešlo. Tady o to se nikdo nestará a na pole je to vysoko nebo ve svahu. S vinicí je to jakbysmet. Člověk při všech cestách podvědomě hledá k jihu načumákovaný stráňky zarostlý trnkama, kde kdysi možná Karel, Václav, Ludmila… U včel je to ještě markantnější. Přemýšlíte jakoby za ně. Tady by bylo dobrý místo na pár úlů. Pestrá krajina, les, louka, potok, políčko, zahrady, sad, zarostlá mez.

Přijde mi vtipný, že když chcete mít krávu, musíte si koupit louku a tam si ji pást. Ale když chcete mít včely, nemusíte si prostor pro jejich pastvu vůbec kupovat, naopak. Ostatní vám budou děkovat za to, že se tam vaše holky můžou stavit.

Vlastně je to totální anarchie. Totální příroda. Včela se nedá přivázat ke kůlu nebo zavřít do ohrady. Nemůžete si ji vodit na vodítku, ani se s ní producírovat v parku. Nedá se ochočit. Na ohrady kašle. Je to vlastně vnímání krajiny na druhou. Krajina jako odmocnina soukromého vlastnictví. Puč. Světoobčanství.To se mi hrozně líbí.

5 Comments
  1. Mně přijde zajímavý, že i když včela není omezená žádnýma ohradama, tak místo aby vzlétla vysoko a pak letěla za snůškou rovně, radši letí níž a různě zatáčí mezi překážkama… takže se nakonec pohybuje po stejných cestách jako lidé 🙂

    (Ta fotka se včelama je naprosto nádherná!)

  2. Já toho zas tolik o včelách nevím, abych věděl, kudy lítaj. Jenom rád chodím za bzukotem. Vždycky se zastavím a poslouchám, kde to nejvíc bzučí. A tam se pak vydám.

  3. Já taky nevím, kudy včely lítaj 🙂 Jenom když ty naše zrovna letí přes zahradu někam do dáli, občas si všimnu nějaké jejich trasy. Kolem jednoho keře mají takovou vtipnou pravoúhlou zatáčku, místo aby letěly vrchem napříč… tam se na ně ráda dívám 🙂

Trackbacks & Pingbacks

  1. Punk nezemřel a ani nesmí zemřít | Med z divočiny
  2. Tohle je bohatství | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS