Skip to content

Ochutnávka sebe sama

by Ondra on January 27th, 2013

Nejsem vinař v tom echt slova smyslu. Mám pocit, že příroda je něco jako paleta s barvama a já jsem ten, kdo si je roztírá po těle. To tělo je tam důležitý, protože nese hlavu a čouhaj z něj ruce a nohy, který to víno dělaj. Fakticky dělaj, protože všechny ty řeči o přírodním víně jsou super až do chvíle, kdy do toho musí vstoupit člověčenství a minimálně to vylisovat, že jo.

Rok za rokem sázím vinici, dal jsem jí jméno Číro. Práce je to kyklopská a sisyfovská zároveň, ale to tady nevadí. Nevadí to proto, že víno není jediným cílem snažení. Když se povede, tak výborně. Ale smysl Číra je jinde. V možnosti se ponořit rukama do země, naslouchat ptákům a čmelákům. Chci mít místo, kde budu moct na bujně rostoucí pláňata roubovat višňový haluze, kde budu pozorovat cvrčky a lišky, vystrkující hlavu z doupěte. Chci se tam chodit natáhnout do trávy a koukat na mraky.

Přemýšlet nad efektivitou vlastního vinaření přestává mít smysl ve chvíli, kdy ho nepovažujete za cíl, ale za cestu. Nedělám cider proto, že bych to považoval za úžasnej obchodní artikl. Je mi jenom líto těch jablek, co se všude válej. Hýčkám si vlastní pošetilost v zachovávání otisků. V přetváření krajiny z tý divoký na tu s člověkem snoubenou.

Teď přišel čas na první ochutnávku toho, co tenhle přístup zrodil. Říkám si, jestli to není vlastně moc brzy. Vždyť to všechno, co jsem zatím udělal, je vlastně jenom předehra k budoucí práci, ať už ta bude jakákoliv. No ale na druhou stranu řekněte. Jaká by to byla opera bez předehry?

Budu moc rád, když přijdete 20. února do Veltlinu. Tohle se bude pít:

Applepunk Cider 2012
Jemně perlivý cider ze středočeských jablek a hrušek. Kvasí spontánně a zraje v dubových sudech a kameninových amforách.

Winepunk 2010
Červené ze Staré hory v Novosedlích. Frankovka ze starých keřů z roku, který červeným vínům moc nepřál. Lehké a osvěžující víno. Takhle asi mohla vypadat vína našich dědečků.

Winepink 2010
Bílé ze Staré hory v Novosedlích, které zrůžovělo v sudu po červeném. Oxidativně vyzrávané na způsob sherry pod kvasinkových florem bez dolévání sudu.

halfRED 2011
Vlajková loď vinařství. Poločervené víno, připravované společnou fermentací bílých a modrých hroznů. Mluví vinice Bočky v Němčičkách.

日没 (Ničibocu) 2012
Oranžové víno z hroznů Tramínu, Pinotu Gris a Chardonnay ze Zadní hory ve Velkých Bílovicích. Ještě zraje.

Pinot Noir 2012
Český Pinot ze Slaného, trať Ovčáry. Ještě zraje.

ἡδονή (hédoné) 2011
Přezrálý a mírně oxidativní Pinot z trati Svidruňk v Popicích, sbíraný ve výběru z bobulí. Tady mě hodně zajímají vaše reakce. Možná je totiž tohle suché, oxidaci natahující víno jen mezistupněm k finálnímu doslazenému a dolihovanému produktu.

Višňovka 2011
Višně v calvadosu, naprosto suchý a nefiltrovaný zážitek.

Superpommeau 2011
Tři dny vařený jablečný mošt, zredukovaný na 20% původního objemu, následně dolihovaný calvadosem, rok vyzrávaný ve skle.

Trnkovice 2011
Rozdupané trnky rok macerované ve vínovici. Každá láhev obsahuje šťávu z 8 kg trnek.

Višňovka 2010
Hodně krásně uleželá višňovka z přezrálých višní, naložených dva roky ve slivovici.


Omlouvám se, ale registrační formulář už není k dispozici. Degustace je beznadějně vyprodaná.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Na trnkách | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS