Skip to content

Jak vyrobit domácí sajdr (fakt krok za krokem a blbovzdorně)

by Ondra on October 10th, 2012

To, že něco umíte udělat, ještě neznamená, že to umíte vysvětlit. Dobrých učitelů si vážím a chtěl bych jim kráčet v patách. Nabízím vám teda shrnutí zkušeností s výrobou sajdru z posledních několika let. Bez omáčky, bez zbytečností. Jako recept, který vám musí vyjít a ke kterému se vždycky budete moct vrátit jako k začátku. Všechno hlavní je v běžném textu, všechny doplňující poznámky kurzívou. Kdyby bylo cokoliv nejasný, ptejte se v komentářích.

TEĎ JE IDEÁLNÍ ČAS!
JABLKA JSOU NA STROMECH, JSOU DOKONALE ZRALÁ!
JE NAD NULOU A NECHČIJE!
ZAČNĚTE JEŠTĚ LETOS, SAKRA!

 

Seznam nezbytných potřeb:

– jablka (zahrady, sady, aleje podle polňaček kdekoliv za městem)

– demižony nebo jiné uzavíratelné nádoby a špunty k nim

– plastová potravinářská hadička, bude vám stačit dvoumetrová (hobby kšefty)

– kýbl, kbelík neboli vědro (máte doma)

– pet lahve (nejlepší ty modrý od magnézky)

– dvě třílitrové nebo pětilitrové láhve od okurek (nebo plastové od kojenecké vody)

– hadry (nebo starý trička)

– pár gumiček

Seznam užitečných, ale ne nutných potřeb:

– sirné knoty (za pár kaček v drogerce)

– kvasná zátka (hobby kšefty)

– další (o něco menší) demižon na přetáčení

 

Postup:

1. Posbírejte jablka pod stromem nebo natrhejte ze stromu a odvezte je do moštárny. Nesmí být nahnilá, nesmí mít černé podlitiny.

Výrobci sajdru dělávají to, že jablka nechávají uležet ve sklepě. Tak dochází k přeměně některých škrobů na cukry, čímž roste podíl zkvasitelných cukrů v moštu a tím pak i procento alkoholu. S tím si ale nemusíte lámat hlavu.

2. Mošt si rozdělte na tři díly: první a největší díl si nechte nalít do demižonu tak, aby byl úplně plný. Zavíčkujte a odvezte domů. Druhý díl si dejte stranou do jedný z láhví od okurek. Třetí díl si dejte do petky.

3. Doma dejte demižon do chladu a temna. (sklep, špajzka, komora).

4. Vezměte druhou láhev od okurek a odsajte do ní hadičkou z demižonu tolik, aby hladina v demižonu byla kus nad jeho nejširším místem. Mělo by tam zůstat zhruba 80% objemu. Přes všechny nádoby dejte hadry a kolem hrdla upevněte gumičkou, aby tam nelezly breberky.

Zásobním moštem, který máte v menších láhvích, se bude demižon dolévat. Na kvašení ale nesmí být demižon plný, to by vám pak nepomohlo ani hodně moc hadrů.

5. Z petky upijte asi půl litru moštu. Upitou petku zmáčkněte, aby z ní odešel vzduch a utáhněte. Dejte jí do tepla (25°C), ale ne na slunce. Tohle bude váš zákvas.

Zákvasem budeme startovat kvašení. Kvašení neboli fermentace je zcela přírodní proces, kterým se z moštu sajdr (a víno) dělá. Při kvašení se cukr mění na alkohol, CO2 a teplo.

6. Mošt v petce by se měl v teple rozkvasit během dvou až tří dnů. Poznáte to tak, že se zmáčklina napřímí a láhev se natlakuje. Neprošvihněte to, jinak budete malovat.

7. Petku obraťte dnem vzhůru do kýble a odšroubujte. Do kýble vám vyprskne zákvas. Ten nalijte do demižonu v sklepě a trochu cákněte i do těch menších láhví. Všechno zase přikryjte hadrem.

8. Teď začne ten tanec. Další den už to bude v demižonu kvasit. Budou se valit bubliny, bude se to zahřívat. Obří podvodní exploze. Užijte si to, protože koukání na kvasící demižon je boží věc.

9. Jak dlouho bude kvašení trvat? To je otázka teploty, obsahu cukru, mikroflóry, druhu kvasinek, měsíce. Pokud máte kvasnou zátku, tak hlavní kvašení je pryč, pokud je interval mezi bublinami přes 10 vteřin. Pokud kvasíte pod hadrem, tak to ochutnejte. Když to bude kyselý, je to hotový. Hodně taky poznáte z usazeniny dole. U dna demižonu uvidíte asi tři centrimetry šedobílýho prášku. To jsou mrtvý kvasinky a další bordel. Toho byste se měli zbavit přetočením.

10. Po skončení kvašení odsajte z demižonu mladý sajdr (třeba do kýblů) tak, abyste nesebrali kvasnice. Ty vymyjte, demižon nechte vykapat a sajdr tam vraťte. Teď do něj nalijte menší láhve tak, aby byl až po hrdlo. Uzavřete. Máte hotovo.

Vyšší dívčí

Sajdr se po dokvášení postupně zbavuje kalů. Ty se usazují na dně tak jako při prvním přetáčení. Pokud si potrpíte na čistotu, budete přetáčet třeba třikrát. Mezi každým přetočením nechte na usazení aspoň 14 dní. Pozor, při každém přetočení a odstranění kvasnic budete mít míň sajdru. Buďte na to připravení. Musíte mít po ruce něco, čím to dolijete.

Pokud hodláte sajdr pít celou zimu nebo jaro, použijte před přetáčením trochu síry. Na 50l demižon vám bude stačit třetina knotu. Pověste si ji na drátek a nahoře zapalte. Strčte knot dovnitř a drátek zavěste na hrdlo.

Kromě doby kvašení nikdy nenechávejte nedolité nádoby. Všechno by mělo být zavřené a dolité po hrdlo. Plocha styku sajdru s kyslíkem by měla být co nejmenší.

Pokud budete lahvovat, nalahvujte všechno najednou. Nenechávejte poloprázdný demižon. Pokud budete lahvovat jenom část, přetočte zbytek do menšího demižonu a ten zavřete.

Lahvovat můžete hadičkou do petek. Pokud máte rádi perlení, můžete dát do petky zarovnanou lžičku cukru a hotový sajdr stočit na to. Dojde tak k dalšímu kvašení, který láhev rozperlí.

 

Nejvyšší chlapecká

Pořiďte si soudek a kvaste v dubu. Sajdr tím dostává další rozměry. Ale bacha, do sudu se blbě kouká, takže musíte vědět, co se tam děje.

Zpracovávejte odděleně různé odrůdy a míchejte je podle chuti. Na mikrovzorky se hodí zásoba malých pětilitrových demižonů od vína ze supráče.

Sledujte měsíc a postavení planet podle Marie Thun. Na různé práce jsou vhodné různé fáze měsíce a různé typy dnů.

Pokud chcete lahvovat do skla, pořiďte si lahvovačku na korunky. Stojí pět stovek a mají ji ve vinařských potřebách. Korunka stojí desetník.

Pokud chcete ještě víc bublinek, lahvujte do šampusek. Šampusky dostanete ve vinařských potřebách, jedna stojí asi deset korun. Špunty pakatel.

 

Je to srozumitelný? jestli ne, ptejte se v komentářích! A pokud se do toho pustíte, nezapomeňte se pak pochlubit na každoroční přehlídce domácích sajdrů!

105 Comments
  1. Lemuel permalink

    Zdravím, tohle téma začíná být znovu aktuální. Nenašel jsem odpověď na Zdenkovu otázku výše, zda se kvasná zátka může dávat od začátku kvašení nebo až po bouřlivé fázi “pod hadrem”. Díky.

  2. Dan permalink

    Pokud cider nechám dokvasit do sucha ale při stáčení dám do lahví zmiňovanou lžičku cukru pr perlivost a opět se to rozjede, neroztrhne mi to láhve?
    Nebo lze nalahvovat cider se zbytkovým cukrem?
    Obojí mi přijde stejné – ať už cukr zbyde nebo ho já přidám. Jak předejít explozi z natlakování?
    Díky za rady..

  3. Dan permalink

    Dá se stáčet i do lahví se závitem? (Láhve na kořalku) Nové láhve i víčka. Z hlediska těsnosti, zakonzervovanosti a (ne)exploze.

  4. Luba permalink

    Ahoj Ondro,
    prosím tě,
    chtěl bych se zeptat, jestli při teplotě 5-10°C mošt kvasí tak pomalu, že kvasná zátka neprobublává. Demižony, které jsem do sklepa založil dřív (teplota kolem 15°C), bublají stále v intervalu cca 30 vteřin, ale pozdnější ani ťuk. Chuťově jde cítit, že kvašení probíhá. Jen mě znepokojuje, že je to opravdu až moc pomalé.
    Díky za odpověď!
    Luba

Trackbacks & Pingbacks

  1. Cider 2021 – část I. – Mr. Zdeeck

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS