Skip to content

Half Red, Half Blue

by Ondra on July 29th, 2012

Červenec nám nadělil dva květový dny za sebou. Dny jako stvořený k lahvování. Do modři z nebe odešel halfRED 2011. Jsem na tohle víno hrdej, protože zatím asi nejlíp odpovídá tomu, jak si svoje vína představuju. Snad kromě toho, že je ho tak málo.

IMG_3380

halfRED 2011 se zrodil v Němčičkách, v trati Bočky. O sběru a prvních dnech po něm se dočtete tady. To, co mě na modelu halfRED fascinuje, je především možnost podchytit absolutní vyjádření terroir. Mám za to, že to nedokáže jedna odrůda, protože ta je příliš omezená svou odrůdovostí a vnucuje tak pijákovi jenom to svoje spektrum chutí. Teprve spojením více různých odrůd dochází k prolnutí všech spekter a možností toho, co víno umí. A to je ještě intenzivnější v případě, že jde o odrůdy napříč barvami.

IMG_3378

Tahle opuštěná vinice v Bočkách to splnila dokonale. Kromě směsky modrých, červených a bílých hroznů tu ještě na řadě míst podrůstá podnož, takže se tam prosadí i trocha Ameriky.

Bočky navíc považuju za tajnou viniční superstar. Ta trať má dokonalou expozici, ale je vlastně krytá lesem ze tří stran. Je krásně svažitá a zaručuje tak dokonalý odvodnění. Ale hlavně nádherně voní. Směsice bylin, která tam roste, se projevuje ve vůni a chuti vína. Říkal jsem si, že je to možná specifikum vín Richarda Stávka, ale už po čuchnutí k moštu halfREDu 2011 bylo jasný, že to tak není. Ta trať to dává štědře všem hroznům, co tam vyrostou, pokud okolní porost neničíte herbicidy a chemií nedevastujete strukturu půdy jako takovou.

IMG_3400

halfRED 2011 v sobě koncentruje všechno z Bočků. I ta Amerika tam je v podobě lehkých těkavek, pokud ho budete pít hned po otevření. Z počátku se tam taky ukáže poměrně silná hořčina – právě to je jeden z největších odpuzovačů technologie ležení bílých hroznů na slupkách. Obojí ale odvětrá a zůstane krásná ovocnost s vůní květin a bylin. Ano, aromatika bude i tak nahořklá a poslouží tak dokonale při párování s jídlem. Pivo přece taky není jenom sladký.

Víno může perlit a vlastně se o to i snažím. Právě lahvování v květové dny by mělo přispívat k uchování jeho jiskrnnosti a svěžesti. Fenoménu pétillance leckdo ještě sice na chuť nepřišel, ale tím přece nemá cenu se nechat odrazovat. Pro mě je to součástí přírodních vín bez síry, což halfRED 2011 je. Nesířil jsem naprosto vůbec.

Jasně. Takže Winepunk udělal víno, který má fakt divnou barvu, má těkavky, je hořký a většinou budete mít pocit, že je rozkvašený. Jo a taky ho zapomněl přisířit, takže až se k vám dostane, bude už asi oxlý. A pak napsal článek, kde velebí svoje chyby a pokládá je za přednosti.

halfRED budete mít možnost ochutnat už 9. září v Dobřichovicích na festivalu Jiná vína. Já to víno miluju už teď a rozhodně si nenechám mluvit do toho, jestli by takhle mělo nebo nemělo víno chutnat. To moje jo, i kdybych si měl všech 62 láhví vypít sám. Láhví v punkové modři (díky PragerCider), které leží pod shody a čekají na naše chuťové pohárky.

5 Comments
  1. Cokoliv, co jsem zatím pil vzešlé z Bočků a bylo to právě od Richarda Stávka, přesně splňovalo to, co popisuješ, všechny ty letní trávy a byliny a vůně a chuti a celý kopec koncentrovaný v lahvi, parkrát jsem se taky na téhle stráni při zapadajícím slunci procházel a asi se do ní zamiloval. Rád si u tebe nějakou lahev zarezervuji (nebo raději 3) a při kritice budu nemilosrdný, těším se! 🙂 Díky!

    PS Dobřichovice už zas! To nám ten rok rychle uběhl! Teď předělat letenku, protože 9/9 chci být u toho!

  2. hele, za kolik to máš ? vyměnil bych nějakou lahev za něco od nás – víš co, projde nám spousta lidí sklepem a chci dávat reference na ostatní “úchyláky”, protože nám dochází vína .)
    … a funguje to

  3. Ale jo. Za CH09KAL klidně 😉

  4. ok, dojednáme na Jiných vínech, můžeš mi tam už něco vzít .)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Jiná vína? Verze Dobřichovice 2012 « VÍNO PRO ZAČÁTEČNÍKY

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS