Skip to content

O alternativách

by Ondra on March 28th, 2012

Nevím, jestli je normální mít chorobný strach z mainstreamu. Pokud někoho s tímhle syndromem potkáte, asi ho poznáte hned na ten druhý pohled. Takový člověk vždycky instinktivně inklinuje k něčemu, co je na okraji zájmu daného oboru. Automaticky už do procesu učení vstupuje z druhé strany, aniž by si často prošel klasickou cestičku poznání běžných dálnic, proštrachává si stezky křovisky a rákosím podél tůní a jde prostě pěšinkou, kterou se normálně nechodí. Ale že je cestou na co koukat.

Včely jsou strašně zajímavá záležitost. Jedna včela neznamená nic, organizmem je teprve včelstvo. Matka a trubci jsou jeho pohlavní orgány, létavky jeho chapadly a kusadly, mladušky jsou jako krevní oběh a zažívací trakt zároveň. Fakt, že tyhle orgány jsou pod vlivem různých kosmických těles, je zásadní pro jejich funkci a smysl v rámci celku.

Je zajímavé, jak myšlenkově silný proud ve vinařství představuje biodynamika. Tolik si ze Steinerových myšlenek mohli vzít vlastně jenom vinaři, protože vytvářejí něco, co si člověk koupí i za docela dost peněz. Myšleno tak, že biodynamický brambory se asi zatím nechytnou. A ovšem, včelaři, mající Steinerovu Podstatu včel jako souhrn mouder, podle kterýho se dá jet a nějakej ten rámek už je tam prostě navíc.

Samozřejmě, že ve všem, čemu se člověk věnuje, existuje řada cest a dogmat. Spolek Autentistů bude vždycky trochu mimo střední proud. Bude asi někde tam, kde je spolek bezrámkových včelařů. Parta, která šlape hrozny nohama, nedá dopustit na autochtonní kvasinky a shání si kvevri, bude podobná partě, která včelaří v košnicích nebo v klátech a místo vytáčení medu v medometu mačká celé plástve na kašičku.

Nehodlám alternativy ani obhajovat, ani zatracovat nebo velebit. Jen mi přijde zvláštní, že jeden člověk vždycky instinktivně hledá alternativy ve všech oborech, kterými prochází. Koukáte na videa všech těch tradičních včelařů a říkáte si: Hm hm, teda dobrý. Ale pak uvidíte ty blázny bez rámků nebo někoho, kdo se snaží dát včelám maximum vlastního prostředí a nesvazovat je prakticky ničím. A rozleje se ve vás takový zvláštní blaho. Jako že tudy. Tak se vydáte tou pěšinkou a všechno vás škrábe a kouše do nohou. Ale ta cesta! Ta je prostě parádní.

Máte taky nové hobby?

6 Comments
  1. jestli se dá nějak v poslední době definovat hlavní směr v jídle, tak je to právě příklon k alternativám. nejlepší restaurace na světě (noma) je na tom postavená od A do Z (a to je jen vrchol). podle mě je tohle typické pro současné klima — underground je nový mainstream 😉

    ale nemyslím to negativně, spíš to vnímám tak, že v dnešní době ty proudy nejsou tak tradičně oddělené a zakopané od sebe daleko v zákopech. ty jako začátečník, kdy stojíš na začátku jakéhokoliv oboru, máš nesmírně široký výhled — sto možností kam se podívat, co se dozvědět, alternativa je všudypřítomná a snadno dostupná, to dogma tam už není tak zřetelné. vzdálenosti se zkrátily i přenos informací je snazší. výběr kulinárního vyznání je absolutně volný 😉 a navíc je alternativa čím dál více sexy.

    + všudypřítomný pocit, že to co dosud děláme v jídle na všech frontách je “nějak blbě” a mělo by se s tím něco dělat. to je taky velký motor, který hýbe se všemi. ten mi přijde taky fest silný motiv 😉

  2. p.j. permalink

    Hele, alternativní včelařství mně osobně by taky nesmírně imponovalo, ovšem, jak jsem pochopil z řečí známých, kteří včelaří, tak včelařství v ČR je pod záminkou (ne)šíření včelího moru tak děsivě rigidně svázáno předpisy a povoleními, že nic alternativního v tom prostě není možné, resp. je to ilegální a jakmile se to provalí, reálně hrozí, že přijede komando a včelstva před tvýma očima prostě spálí. jakýkoliv nákup/prodej/převoz včelstva kamkoliv je vázán na povolení a místní organizace včelařů ti může zavařit a v případě pochybností nepovolit. Najde-li pochůzkou nějaký činovník sdružení včelařů někde na “svém” území úl nebo včelstvo z jeho pohledu neschválené, nepovolené, může nařídit jeho likvidaci. známý se místního spolku spíš stranil, neb jak pravil, včelařit začal s láskou a pro zábavu, nikoliv pro to, aby mu do toho furt někdo krafal, co dělá podle učebnic blbě. taky prostě asi po roce přišel, a všechno měl ze dne na den mrtvé. Kdo nebo co za tím stojí se může donekonečna dohadovat. Takže…zlaté vinaření, i když tam to taky není vždy ideál, v porovnání s včelařením to vypadá o dost svobodněji.

  3. Pavle, já myslím, že rozdíl je aspoň v něčem zásadní. Réva nevyleze ze země a neobchází okolní vinice ve snaze je nakazit něčím, co se dá dost blbě léčit. Včela, která poletuje po krajině celkem volně, může roznášet celou řadu chorob. Pokud je někdo nezkušený jako já a hned se chce vrhnout na alternativu, aniž by měl zvládnutý mainstream, je obava okolních včelařů celkem oprávněná.
    Jinak členství ve spolku není povinné. Je doporučené právě z hlediska ochrany ostatních. Co naděláš…

  4. Luboš Beneš permalink

    Jen k těm včelám.. narazil jsem teď na mašinérii ČSV plus veterina a jsou poměrně nekompromisní. Ale o tom by se dalo nekonečně diskutovat. Fakt je, že tyhle organizace mají poměrně účinné nástroje a jakmile dostanou záminku, tak je po alternativě…a to je škoda. Protože podle mého není cesta cpát do včel léčiva, ale změnit k nim přístup…důkazy na to nemám, jen to, že jsem to s léčením nepřeháněl žádné včelstvo na nákazu neuhynulo. Možná náhoda, možná ne. Viz knížka Ekologický chov včel. LB

  5. Luboš Beneš permalink

    A ještě dodatek: myslím, že hlavní potíž není ani tak mor včelího plodu, ale varroáza, což je napadení jistým roztočem původně snad z Asie. V současnosti je to tak, že každé včelstvo je do jisté míry napadeno a jde o to, aby počet roztočů ve včelstvu nepřekročil mez. Na tohle téma se vede živá debata a na webu je toho nepřeberně, pořádají se konference atd.
    Cesty jsou různé (jak mezi včelaři, organizacemi i mezi státy) a potíž je ta, že u nás se silou razí plošná opatření, která se nám vráti zpátky v podobě reziduí v medu, rezistenci rotočů, vymýšlení silnějších léčiv atd…
    A další rozměr je i obchodní, protože Výzkumný ústav včelařský je s.r.o., vyrábí léčiva exkluzivně (neuznávají se zahraniční preparáty) a včlařům je jejich užívání vnuceno zákony, vyhláškami atd. je to tedy také pěkný byznys. Ale to jen na okraj.

  6. Možná je to tím rokem co od článku uplynul, ale situace v alternativním včelařství není tak zlá. Postupně se začíná zdůrazňovat že nejlepší obranou proti moru je častá likvidace starých plástů (zatímco léčit léky to moc nejde, obměna plástů jako přirozená prevence funguje dobře), a že i varroáza není u přirozeně vedených včelstvech zdaleka takový problém. Alternativní přístupy obojí splňují. Navíc léčit už je povoleno větším množstvím prostředků, je tedy z čeho vybírat. Navíc důvod proč to zkusit alternativně je i ekonomický – to mainstreamového chovu se musí na začátku hodně investovat, zatímco alternativní způsoby jsou levné a nenáročné na čas.

    Trochu se tomu věnuju na svém webu Domácí včelařství, rozebírám tam pro a proti alternativnímu včelaření i způsoby jak to lze dělat. A obecně lecos, co se začínajícímu včelaři hodí.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS