Skip to content

Všechno je jinak

by Ondra on March 26th, 2012

Příroda je mocná velitelka. Když je jaro, tak to pučí, to je jasný. A když má něco bublat, tak to prostě bude bublat a basta. Sterilizace Applepunku nedopadla nejlíp. Hlavně proto, že bez bublin to prostě není ono. Takže se podřídíme přírodě a bublat to bude bez sterilizace. Zajel jsem do Bílovic a koupil šampusky. Ať si to tam bublá, jak chce.

Většina cideru bude ovšem nalahvovaná do sedmiček jako tichá. Tichá a bez rezervy, protože to je ve svý říznosti fajn doprovod k zahradní párty. Koupačka a tak. Připomínám, že odběr už je možný a ti, kteří si koupili v první várce něco, co jim nechutnalo, se můžou zdarma stavit pro náhradní řešení.

Kromě toho zbyla značná část rezervy. Refraktometr tvrdí, že to má 18°ČNM, je to hustý a lepivý, voní to kouřem a ovocem. Smícháno s kořalkou se zbytek proměnil v tekuté zlato. V neredukovaném stavu se tomu říká Pommeau, ale tohle je spíš P2. Pé na druhou teda. Pí skuérd.

Moc mě baví sám fakt, že výroba dobrot z ovoce je neustálý učení. Aktuálně mám ve sklepě Višňovku 2011, Višňovku 2010, Dřínkovici, Trnkovici, P2, spontánně kvasící rezervu (na zkoušku), sud burgundy, 150 litrů cideru, halfRED 2011 z Bočků, sud MDB (malé divné bílé), ze kterého se postupnou oxidací stává něco mezi sherry a vin jeaune a různé další divnosti, jejichž doba zrání v sobě automaticky nese zpoždění tvůrce. Teprve po dvou až x letech se totiž dozvíte, jestli to vůbec vyšlo. A mezitím se hrnou další ročníky, za 3 měsíce už zase budeme sbírat višně.

To všechno s sebou nese výpadky v psaní, který se stává přívažkem a koulí u nohy, zvlášť teď na jaře, kdy běhat po stráních je úplně boží. A za měsíc do toho přijdou ještě včely. Budou bydlet na Číru a dávat pozor na okolní krajinu. V kombinaci s maceráty bude med výborná věc, možná časem i na medovinu dojde. Možná zavrhnu koncept vinařství a volně zmutuju ke konceptu dodo. Domácí dobroty. Je to jako s tím uhlobaronem.

Kdy bude konce světa?

3 Comments
  1. Malé divné bílé 🙂

    Máš můj obdiv. Mně stačil uplynulý víkend, celý strávený s lopatou a krumpáčem a snahou vyčistit pozemek po stavbě tak, aby z něj jednou mohla být zahrada. Samotná práce je fajn, ale zjištění, že dvoudenní dřina čtyř lidí vlastně vůbec není vidět, je deprimující…

  2. Díky. Ona ta práce musí mít nějaký vnitřní smysl, aby ses do toho vůbec pouštěla. A když se toho smyslu napiješ, hned na tebe ta motivace vykoukne.

Trackbacks & Pingbacks

  1. V Praze poroste Prazelenina | Cuketka

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS