Skip to content

Vozme si svá oblíbená vína

by Ondra on February 22nd, 2012

Jižní svah se dneska pozastavil nad tím, jací jsou to vinní milovníci střeva, že i své oblíbené vinaře nechají pojít na dlažbě jen proto, že rozmlsané jejich jazýčky těkají od vína k vínu a ve stálém hledání opomíjejí podpořit ty, kdož robí jim cosi k vůli.

Tak to je. Jsme zmlsanci a mlaskalové, jak praví strýc Baloun. Šmejdíme po světě a divnoty nás lákají do svých tenat, vozíme si vinné úlety a píšeme o nich. Ale ani tak se to nevyplatí vozit normálním dovozcům. Napadlo mě ale takový řešení. Něco, čemu se za totáče říkalo spotřební družstvo.

Kolem blogů se vytvořil takový soubor geeků. Každý někde cestuje, něco vozí, každý se někde vyzná, zná osobně pár vinařů, vyzná se v nějakých obskurních apelacích nebo třeba jenom dělá velké objednávky na sherry a pak to za nákupku plus dovozku prodává dalším hledačům. Ať dovoz nebo objednávky v zahraničí – obojí vždycky vyjde levněji, když je toho víc. Proč z toho neudělat systém?

Stačilo by vlastně málo: najmout nebo si koupit dostupnou a bezpečnou místnost, která by sloužila jako sklad. (Dá se vyblokovat část skladu většího dovozce třeba.) Vytvořit systém sdílení a závazná pravidla pro členy tak, aby všichni něco dělali a nikdo se jen nevezl. Udělat si malou webovou nástěnku, kam budou mít registrovaní členové přístup a kde se budou domlouvat na dovozech nebo společných objednávkách.

Měli byste o takovou službu zájem? Čistě předběžná registrace pro ty, kdo chtějí být informováni o vývoji nápadu je ZDE.

19 Comments
  1. dobry napad …. jsem zaregistrovan 🙂
    js (dva-duby.cz)

  2. Tyhle komunitní věci jsou strašně super věc, jen se většinou rychle zhroutí 🙂 Ve výsledku je stejně potřeba, aby se o to někdo pořádně staral, vyřešil papíry, rozdistribuoval to… a to chce čas a chuť 🙂 Což mi připomíná, že se rozjíždí další kolo sherry, budu posílat maily zájemcům o společnou objednávku 🙂 A samo jsem se registroval 😉

  3. dlouhan permalink

    Mě to zajímá jako odběratele -bohužel nedisponuju autem, abych sem tam něco dovezl. Ale rád bych klidně něco odebíral.

  4. Palec nahoru! Bylo by fajn, kdyby se to rozeběhlo;) Když jsem si u Honzy přečetl dnešní report, chtěl jsem mu psát, že by se měla spáchat další sherry, že mi došlo NPU a dlouho bez něj nevydržím a ejhle:-D

  5. Jéé, dobrý nápad…. Zrovna jsem byl obdarováván ve Francii nezávislé na sobě několika vinaři jako ambasador pro Česko… a ten, který k nim další Čechy posílá… auto cestou zpět jsem měl jako obvykle plné… jenže ono se nedá na všechna místa a ani ne často a taky auto má určitý objemový limit, že…

  6. Děkuju za reklamu – už dva roky to funguje pod názvem Skleničkovy Komunitní Bedýnky :o) v roce 2010 jsem takhle poprvé dovezl šest vín z Toskánska za ceny platné ve vinařství pro šedesát čtenářů, teď zrovna budu distribuovat bedýnku naslepo, kde budou účastníci sami poznávat odrůdy domácích vín. Podrobnosti jsou tady, http://vins.blog.cz/1201/komunitni-bedynky-9-postupka-naslepo, můžeš se Ondro přihlásit taky :o))) a myslím, že to je odpověď i na Svahovu stížnost na to, že málo kupujeme vína svých oblíbených vinařů – já tam snad ani jiná nedávám :o)

  7. Skleničko, při vší úctě k bedýnkám jde tady o něco jinýho. Oblažovat všechno okolo svými oblíbenci je jen jedna strana mince. Ta druhá je mít možnost oblažení od jiných. Ne od jednoho, ale od všech. Tvoji odběratelé přece taky nevozí další hromady bedýnek pro sebe navzájem, nebo ano? A při tom počtu, co tam máš, by to asi ani nefungovalo. Ale opačně ano – můžeš se přidat k nám jako expert na Montescudaio, to by fungovalo hezky.

  8. Ondro, organizovat to jako družstvo, kde každý vozí všem a sklad je někde u dovozce, dost dobře nejde – děláš to na webu a veřejně, takže narazíš na celní předpisy. Takže ke mně chodí každý rok celníci na kontrolu, a kdybych to dělal načerno, budu mít průser. Oblažovat se navzájem můžeme, mimo jiné i proto, že se bedýnek příležitostně účastní i vinaři a obchodníci, ale z mnoha důvodů je nutné, aby to fungovalo jako normální projekt s účetnictvím. Jen díky tomu, že se ho účastní dost lidí, můžu dovézt vína odjinud za ceny ve vinařství (a někdy dokonce bez přirážky za dopravu :), taky proto, že předem vím, kolik vín mám dovézt atd. A nebylo to jen Montescudaio, už jsem vezl i burgundské Pinoty, rakouský Veltlín nebo německý Sylván.

  9. Ano. To je přesně to, co nechci. Nehodlám dělat distribuci vín, nechci si hrát na dovozce. Kdybych chtěl, tak už to dělám dávno. Nemám ambice dělat projekt s účetnictvím. Jen přivézt pár krabic navíc a povyměňovat si je s ostatními nadšenci. Udělat občas hromadnou objednávku ze zahraničního eshopu, jako to dělá Honza se sherry a složit se na ní v partě.
    Celkem chápu, že způsob, který jsi aplikoval u bedýnek, nutně vede právě k tomu, co popisuješ. A rád bych se tomu vyhnul. Podstatný na tomhle projektu by měly být spíš vědomosti, znalosti a doporučení jednotlivých lidí.

  10. ja bych se toho ucetnictvi az tak nebal … lehka danova optimalizace umi nakup docela zlevnit.

    js (dva-duby.cz)

  11. jojo, vždycky zapomínám, že to není jen imidž, že seš fakt anarchista :o)

  12. Otázka je, zda je nějaká šance pro mimopražské. Nevidím to nijak skvěle. Z Brna mám pocit, že se tady prostě dost lidí na nějakou větší akci nesleze 🙁 Když čtu o těch komunitních ochutnávkách, Honzově objednávce sherry atp., tak jen smutně koukám.

  13. ja bych zrovna v tomto Brno nezatracoval … mam skladovaci prostory 🙂 + do Prahy jezdim pravidelne. Muzu cokoliv, i vetsiho z Phy vzit, dobre uskladnit a pak vzit jednotlive, temer kazdy den, do Brna.

    js (dva-duby.cz)

  14. jo: Brna bych se taky nebál 🙂 Na sherry se tam a v blízkém okolí myslím pár lidí najde úplně v pohodě.

    Ondra: já mám fakt obavu, jak jsem psal výše, že takhle to může fungovat jen občas a když to někdo zaštítí. Sherry (a pár dalších libůstek) mi sežrala celkem dost času, kdybych nepovažoval za poslání ji propagovat, tak se na to vykašlu 🙂 Kdyby ale nějaký systém sdílení zajímavostí a specialit fungoval, budu nadšen.Ovšem on nějak rozumně může jen při větších odběrech a kupě dalších parametrů, viz co píše Sklenička. No uvidíme 🙂 Každopádně druhé kolo sherry do konce dotáhnu, tam je to celkem v pohodě (spolehlivý velkoobchod).

  15. Florian permalink

    Kdysi tohle bezvadně fungovalo u společnosti “Interhotel” pro celý trast hotelů v Československu a nebyl to jen dovoz, ale hlavně domácí vinaři, kteří pořádali ochutnávku pro oblastní hotely a restaurace pocelý rok! F.

  16. js: to zní zajímavě! Ostatně ani do Unter Kanitz to nemám daleko. Já už takhle přišel i o lahev vyhranou v nějaké soutěži – k vyzvednutí v Praze.

    J.Č. : já tedy neznám ani jednoho 🙁 A podle slabé účasti na degustaci autentistů loni v červnu (kde mj. bylo nezanedbatelné procento přespolních – i známé tváře z matičky Prahy ;)) mi přijde, že jich tu moc není.

  17. jo: hm, já zažil v Brně horor na degustaci minulý týden a želbohu tento taky … přijde mi to jako zakleté místo …

    a jinak jsem se samozřejmě taktéž registroval

  18. na všem, co tu zaznělo, je kousek pravdy – včetně toho, že na nás mohou skočit celníci. podle mého největší šanci na úspěch má poněkud rozšířený sherry model: dovezu něco odněkud, vyhlásím, popíšu, nabídnu výměnu v krajním případě odprodej. čili jakože sběratelská burza – na ní snad celníci už jsou krátcí.

  19. Jarek Ptáček permalink

    –> MT – A kde a na čem jsi v Brně byl?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS