Skip to content

Applepunk, část druhá

by Ondra on October 25th, 2010

Pijme kukle

Pokud se všechno bude vyvíjet tak jako do teď, je výroba pitelnosti v cideru celkem jednoduchá věc. Zatím se totiž zdá, že jde všechno podle plánu a prokvašený mošt se stočením z kvasnic usadil a nabývá na kráse. Do jaký míry je to dáno jeho mladostí, zatím jasný není – odpíjíme totiž z pětilitrových demižonů se šroubovacím uzávěrem. U větších nádob se může projevit částečná oxidace. Jablka totiž oxidují mnohem snáz, než třeba víno a jsem teda zvědav na těsnost uzavření větších demižonů a jejich korkozátek.

Senzorika a metodika

Výsledná barva je krásně oranžová, lehce kalně neprůhledná, což se myslím bude dál pročišťovat. Voní po jablkách s jemným nádechem kvasnic, což ovšem zase chybí v chuti. Chuť je překvapivě vyvážená, zbylo tam trochu cukru díky panice a teď jsem ze to rád. Z pěti 20l lahví jsem totiž ochutnával tu poslední, kde zůstala většina kalů. To byla jediná láhev, který dojela úplně do sucha a to vůbec dobrý nebylo. Hořkost a kyselina, kterou normálně cukr maskuje, vylezla do popředí a hlásila se o slovo víc, než bylo zdrávo. V tu chvíli jsem stočil všechny láhve, přičemž v ostatních lehce cukru ještě zbývalo. Inkriminovanou láhev jsem následně dolil čerstvým jablečným moštem (pozdnější jablka z vlastní zahrady) a všechno smíchal.

IMG_0733

Tlak, teplota, rosný bod

Dva pětilitrové demižony neprošly konzervačním procesem. Dvě dvacetilitrové láhve dostaly trochu síry a demižon padesátka jí dostal trochu víc (chtěl bych ho načít během jara, tak by měl něco vydržet). Skladovací teplota je 13°C, počítám ale, že během zimy ještě o něco spadne, což je jedině dobře. Slibuju, že budu podávat pravidelný hlášení o tom, jak vypadá stav dalších nádob.

Alkohol, účinky, následky

Analytiku měřím podle účinků na vlastním těle. Můj skromný odhad je:

cukr – 10 g

kyseliny – 7 g

alkohol – 6%

pitelnost – celovečerní

močopudnost – značná

následky druhý den – nic

Vycházím z cukernatosti moštu (kolem 11°NM – moštoměr sebou pěkně plácne o dno a pak se zastaví tak, že mu kouká jen špička), nastavenou o 4° cukrem. Prokvašením 15°NM vzniká kolem 8,85% alkoholu, sníženo o pár gramů cukru by to kolem šesti mít mohlo. Za večer se ve čtyřech lidech dá vypít pětilitrový demižon (asi i víc), díky svěží kyselině se to neomrzí. Přechod na víno ale ukazuje, o kolik je víno hutnější. Počítejte s tím, že cider je čistící nápoj (často budete chodit). Naopak obavy z laxativního účinku (lidově řečeno ze sračky) se ukázaly jako naprosto liché. Hlava taky (kupodivu) nebolí.

Další zprávy budou následovat, každopádně už teď se těším na příští ročník. Vidím to na program dodavatel – dovez jablka, odvezeš si cider. Pokud chcete sdílet svoje kvasivé zážitky, odkazuju ještě na nové fórum o cideru.

Tak co vy ostatní? Už kvasíte? Nebo necháváte jablka spadnout a shnít? Budeme cidervelmoc?

5 Comments
  1. podle fotek to má krásnou světlou barvu. Já mám mošt z jadrničky a trochu českého panneského a ta barva je úplně jiná. Je spíš hnědo červený a kalnější. Uvidím jestli se to vyčistí.

  2. Jirka: Barva naznačuje spíš oxidaci, než odrůdu. Mošty všech jablek jsou víceméně barevně stejné. Kaly asi naopak ukazují na výšku nádoby a možnost sedimentace. Ale bylo by fajn porovnat vzorky, ne?

  3. 🙂 až to bude pitelné tak určitě, je to první pokus a za běhu zjišťuju jak se to vlastně dělá. Letos očekávám spíš něco mírně projímavého nebo jablečný ocet. Ale ten se taky hodí.

  4. A kdy budete ochutnavat? Mela bych taky home-made cider do plena. Prvni sarze uz je v petkach, ma super fizz a ceka na vypiti – jdu kostnout… Druha sarze se bude delat pristi tyden. Mohu pozadat o zaslani receptu na mail?

  5. helena: Já jsem naprosto pro udělat první ochutnávku domácích ciderů. Ještě znám pár nadšenců, co zkoušejí vyrobit svoje regionální kousky. Obešlu je a dohodneme termín. Super nápad, díky!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS