Skip to content

Hrozny mi ho mni

by Ondra on September 14th, 2010

Už chápu hlavní problém cestování časem. Vědci totiž přišli na to, že gravitační síla klesá s kvadrátem vzdálenosti jen na oko – jen v místech, co oko vidí a srdce bolí. Úplně malý věci se ale přitahujou jinak, což by teoreticky mohlo svědčit o existenci dalších prostorových dimenzí, svinutých jako něco malýho a svinutýho do sebe tak, že je nepozorujeme. Proskakování prostorem (rozuměj statický stroj a dynamický vesmír) tak přestává mít smysl, protože neeukleidovský prostor nám velikostí některých dimenzí zabraňuje se někam pohnout.

Řešení mě napadlo v zácpě před Brnem, kdy se nedělní naburčákovanci vraceli z Pálavy. Nechť žije vinobraní na Znojmě a v Mikulově. Časová smyčka je tak víc než přesvědčivá, protože třebaže se čas dobelhal do termínu vinobraní, žádný vinobraní se nekoná. Moravu zaplavil burčák (ale nesmí se mu tak říkat) z dimenze Maďarska a Rumunska a sami vinaři na Moravě mají i na Millerce 15. Leze to pomalu a ten kdo vydatně stříkal, sklidí tak za měsíc. Kdo nestříkal, má většinou už sklizeno.

IMG_9868

Jak je možný, že to nikomu nepřijde divný? Co tam mohlo viset, tam ještě visí a přitom jsou všude hektolitry burčáku? Smluvní dodavatelé hroznů jsou pomalu na mašlu, protože musejí dodat a nemají nic. Velký firmy, který maj stréce a tetky v řiti, jim zaplatili možná předloňskou sklizeň. Realita bobuloidní Moravy je letos jak herbář na patologii – pokud nějaká choroba existuje, tak se ukázala.

Jen tak tak, že se mi podařilo domluvit na letošek odběr hroznů. Pan Šíla z Novosedel (Dušane díky!) se rozhodl pár metráků oželet ve prospěch známky punku a na lahvích ročníku 2010 se tak objeví místní trať Stará hora. Bio to zrovna nebude, to je jasný. Ale třeba Frankovka je ze starých keřů (přes 40 let) a nějakou šarži si odsud berou i Korábovic, takže nebudu ve špatný společnosti. Na Frankovku (a možná něco Veltlínu) se ke mně přidá i suchodolský bard Pepa Štverák, budeme pak teda moct porovnat vzorky.

IMG_9870

Účelem akce je hlavně se něco naučit. Budu mít k dispozici čtyři odrůdy (možná přibude pátá), na kterých bych si chtěl zkoušet různou dobu naležení slupek, zastavení fermentace, společné chování bílých a modrých hroznů, poměr nechání třapin, různá množství síry a tak. Jestli to bude k pití, uvidíme za rok; jestli to bude k vylití, uvidíme asi už dřív.

Co byste si chtěli ve sklepě zkusit vy?

5 Comments
  1. Dušan permalink

    Když můžu, pomůžu 🙂 A poté, co jsem ochutnal to tvé winepunkové rosé vím, že hrozny budou v dobrých rukou. Už se těším na vzorečky.
    D.

  2. Děkuju za poklonu. Připravím ti zvláštní punkovou sérii 😉

  3. Franta Šíla ml. permalink

    Taky bych rád ochutnal:-)

  4. Neználek permalink

    Chtěl bych zkusit vyrábět víno v pořádném sklepě. Teplotně stabilním. Protože s tím “krytým bazénem” co jsem ho používal 9 let se letos loučím.
    Mé znechucení těmito prostory dosáhlo vrcholu po letošním 3 měsíčním trvalém zaplavení. Ještě že nikdo nechce prodat hrozny, budu mít na tuto vypuštěnou sezonu výmluvu navíc.
    A až budu mít ten dobrý sklep a u toho vlastní vinohrad, tak chci zkusit výrobu vína pouze s plynnou sírou. Bez kvasinek, bentonitu, čiřidel, výživ, filtrů aj.

  5. Franta: Jasná věc 😉

    Neználek: Mám zatím tři sklepní varianty. Doma, na chatě a ve vesnický hospodě. Všechno je v okruhu 2 km, takže ok a průběh kvašení ukáže, co je nejvhodnější.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS