Skip to content

Motivační hrabičky 50/08

by Ondra on December 12th, 2008

Z Maďarska nám vozí vodu. Je v ní trochu vína teda a taky dost kyseliny citrónový. Ve Valticích to tak asi maj rádi, jinak nevim. Story vám asi neutekla. Pokud jo, je tady.

Co může být nezdravější než pití vína? Přece pojídání uzenin! Alespoň si to myslí Francouzi. Víno je po salámkách hned tou druhou nejmíň zdravou záležitostí, kterou si může Frantík dopřát – vyplývá to z průzkumu centra Credoc. Jedenapadesáti procentům obyvatel kolébky vinařství už asi vážně jeblo. Story má Decanter tady.

Decanter přinesl i další dvě zajímavý zprávičky: o tom, že vědci z NASA našli způsob, jak zbavit víno korkové vady (tady) a o tom, že Domaine de la Romanée Conti (vynikající web) si dlouhodobě pronajala pozemky na Cortonu, ergo bude dělat Corton (tady). Pro nás obyčejnský to ale zase asi nebude na denní pochlastávání. Chjo.

Asi se nám vynořil nový vínoblog. Zatím si říká provizorní, ale informací a výzev k polemikám už je na něm dost. Jeho autorem je Pavel Jelen, zuřivě diskutující, neústupně argumentující, zdravě kverulující, názorově nekonformní a švejkovsky opozitářský pražský malovinař, kterého můžete znát z portálu Ovine.cz. Mrkněte na jeho příspěvky k chodu zeměkoule!

Máte rádi kapelu Tool? Já moc! Její frontman Maynard si domů do Arizony pozval Garyho Vaynerchuka, aby tam společně ochutnali jeho (Maynardovy) vína. Moc se mi líbí, že mezi pivařema z rockový scény je takhle zapálenej chlapík. Maynard toho pro víno udělal hodně – třebaže má plešku, je to takovej vyslanec vínokultury mezi máničkama. Video má dva díly – první je tady a druhej tady.

Pěkná přestřelka se tenhle týden rozhořela mezi Davidem a Goliášem. Franco Zilliani, který s Jeremym Parzenem z Do Bianchi píše blog VinoWire, napadnul žebříček 100 nejlepších vín Wine Spectatoru. Jeví se mu jako neobjektivní, deformující a stranící oblíbencům. Franco zareagoval na žebříček tímhle. Jeho počin následně komentoval Thomas Matthews z WS tady s tím, že jeho redaktoři jsou zapálení pro věc, nikomu nenadržují a s nikým si nevyřizují účty. Další kola následují, knock-out se jen tak nečeká, takže na to mrkněte. Dost mi to připomíná žabomyší rozbroje u nás.

Zahulíte si občas? A pochlastáváte si taky? Tak to nebudete mít Alzheimera! Celkem seriózně vypadající stránky výzkumníků z Miller-McCune přinesly svěží report o tom, jak našemu duševnímu (a duchovnímu) zdraví prospívá sem tam brčko a sklenka vínka. Tak arcihumra mám z krku.

Užíváte si uzeniny? Víno z Maďarska? Kdy jste naposled měli jointa?

14 Comments
  1. AD Zilliani vs. WS… ono je to možná “žabomyší” jako u nás, ale Zillianiho odpověď na reakci WS byla opět dost drsná, docela to WS dává a uvádí pár konkrétních vzorků, kdy WS jasně nepochopil potenciál klasického vína (odepsal ho skoro jako vadné) a nastřelil body u trochu líbivější moderny. Takhle se to má dělat :o)

  2. Máš pravdu. Žabomyší není dobrý slovo. Podle těch popisů to tak vážně vypadalo, jako že jde o zajímavý vína a WS je prostě odstřelil. Jsem rád, že do nich někdo malej nastoupil a oni se snažili zareagovat. Asi to bude mít dlouhou dohru, tak se necháme překvapit.

  3. p.j. permalink

    Jak sem v dubnu přijeli na pozvání české sekce FIJEV zahraniční vínonovináři, tak jsem měl původně za úkol se jeden den postarat o dva z nich, kteří nějak dorazili z logistických důvodů předčasně před tou hlavní skupinou. Jeden z nich měl být právě Ziliani, ale nakonec nepřijel vůbec. škoda, mohl jsem teď v diskusi zamachrovat 🙂

    nezdá se mi jako chemikovi ten zázračný NASA dekorkátor. to se jako probublává to víno, aby všechen trichloranisol přešel do vzduchu, kde ho vychytá ten katalyzátor? To je dost drsný zacházení s vínem, který se pomalu ani nesmělo při zrání naležato moc obracet. navíc opravdu nevěřím, že ten katalyzátor je tak selektivní, že z těch stovek či tisíce aromatických komponent zneškodní jen trichloranisol a ostatní složky nechá netknuté. Jak potom to aroma vrátí zpět do vína, abych ho mohl zase načuchat? dobře, chápu, že to je náplast na korkovou tragédii, určitě lepší než korkové Romanée-Conti vylít je ho trochu dekontaminovat i za cenu toho, že tam ani náhodou nenačichám tolik věcí jako v intaktní lahvi. může to pomoct třeba v tom, že se ten člověk nezastřelí, jenom propláče noc. 🙂

  4. p.j.: Ale no tak. Tohle zařízení za 2000 liber se přece používá jenom na vína do stovky 😀

  5. -69- permalink

    DRC-typicky francouzské webowky,pro jistotu neuvádí ani mail,asi jako když Led Zepellin vydávali alba beze jména a bez názvu kapely,vrchol marketingové drzosti.
    Pro zajímavost: je třeba si všimnout že v TOP 100 WS jsou nejméně dva rakouské VZ ,ten z winzer Krems je úplně zadarmo.Winzer Krems stojí za návštěvu,ve vinařství mají takové parádní EXPO,včetně ochutnávky cca 15 EUR a vína 5-15 EUR.Rozhodně působivé a kousek do Wachau a Donautálu.
    Špičku mezi VZ jsme degustovali ve vinařství OTT (30 ha),ale bez šance na koupení,v červnu vše prodáno,další rok zpoloviny zamluven.V nabídce 5 druhů VZ, dvě polohy a dva sběry a směska + kořalka z Marhulí.

  6. -69-: Na Wachau se chystám už dlouho, takže dík za tip! Kdy je nejlepší doba k návštěvě?

  7. Luboš permalink

    Ten web DRC mě dostal. A tu věc se Zeppelinama jsem nevěděl, sranda. Je to tim, že jsem jen mladej, nebo i blbej? Jsou někde k přečtení věci okolo? Jako kdo to vymyslel, jak to bylo úspěšný a tak? Přijde mi to geniální. L.

  8. -69- permalink

    nejlepší dobu nevím ,ale myslím ,že asi jaro(květen),marhule kvetou,je tam krásně,mladý veltlín je ještě mladý a ten dobrý neprodaný,RR už múže být vyzrálejší,navíc v letě je tam parádní šrumec,vídeňáci to mají kousek a jezdí tam i lodí,to údolí je skutečně roztomilé a cyklostezka donautálem proslulá.Ale na rakouských webech jsou i všelijaké festy,a otevřené sklepy,takže??????.Mám pocit,že každá rakouská oblast má tak trochu koordinované termíny otevřených sklepů,aby se to nepřekrývalo.

  9. Ad: kdy jste naposled měli jointa? Přestaň kouřit, začni cvičit a za pár týdnů budeš zase chlapík! :o)
    S tím Cortonem a DRC je to velmi špatná zpráva – znamená to, že cena vína z některých parcel na Cortonu prudce vzroste, až tak, že bude nedostupná 🙁

  10. -69-: Rakousko díky!
    Sklenička: Možná to poroste, ale já než se k tomu propiju, tak snad nějak zázračně zbohatnu. Zatím jsem u Pinotu od Sv. Tomáše.

  11. André permalink

    p.j.: Oxid titaničitý je zcela neselektivní, takže zoxiduje všechno co se na něj dostane. Prostě do toho udělátka nalejete víno za litr, zapnete UV lampu a dostanete prvotřídní sodovku :o)
    Ale vážně. Tohle zařízení zbavuje organických látek vzduch. V některých případech je zdrojem kontaminace zařízení sklepa a nikoli korek.
    Pokud jde o pravý “korek”, který způsobují chlorovaný anisol, tak na to je taková kolona fungující na principu afinitní chromatografie. Jde o nosič s navázanou protilátkou proti TCA, kterou takto spolu s isomery selektivně adsorbuje z vína.
    Jinak o tom ostatním nemám ani nejmenší ponětí…

  12. p.j. permalink

    André: Ano, takto popsaná chromatografická kolona opravdu může fungovat. Teoreticky určitě a s věděckým přístupem (tj. zanedbáme-li minoritní pobočné jevy) i prakticky. Té bych na rozdíl od oxidu titaničitého i věřil. Ovšem na škole nás učili, že drtivá většina organickcých reakcí neběží se 100% výtěžkem (účinností)a bez vedlejších reakcí. Takže malé procento skepse ohledně toho, že i tahle kolona sebere jen všechno TCA a nic dalšího neubere ani nepřidá, přeci jen mám.

  13. André permalink

    p.j.: Obecně samozdřejmě lze prohlásit, že na hladině pravděpodobnosti 0,95, je změna koncentrace PCA statisticky významná. Tolik věda.
    Tak a prakticky: Nejde tu o chemickou reakce, ale nekovalentní interakci mezi specifickou protilátkou a haptenem (organickou nízkomolekulární látkou), které mají rovnovážné konstanty v řádu kolem 10 na 3. Tedy dokud nedojde k vyčerpání kapacity kolony je vychytání PCA úplné (analyticky nedetekovatelné). Kolony většinou za mírných podmínek toho příliš neuvolňují, ale samozřejmě dochází i k nespecifické adsorbci na ohromný povrch nosiče. Především aromatické látky (ve smyslu chemickém) jsou “lepivější”. Tedy bude to stahovat i tanniny, látky z barriqu a barvu. Protilátky jsou totiž bílkoviny (globulíny). O sorbentu nic nevím.

  14. p.j. permalink

    André: Hmmm! Dobrej!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS