Skip to content

Odvolené hrabičky 44/08

by Ondra on October 31st, 2008

Alice Feiring je už skoro týden v Kalifornii, kde dostala možnost udělat si vlastní víno z hroznů Sagrantino. Pokud jste si přečetli Château Babička, víte, jak jsem dopadl já. O to víc jí držím palce. Její story můžete sledovat tady.

Ve španělském regionu Navarra dostalo druhé víno klasifikaci DO Pago – je to Prado Irache z Bodegas Irache. Jde o nejvyšší laťku ve Španělsku, postavenou na roveň francouzským Grand Cru vinicím. První, kdo to v Navaře dostal, byli mamutíci Bodegas Chivite (vloni). (Pil jsem od nich famózní růženu a nicmocózního červeňáka, mám teda dojmy rozporuplnózní). Story je tady.

A polyfenoly v červeném víně mohou zpomalit bující tumor, píše nám Wine Spectator. Kde bychom bez něj byli, že? Vědci navíc objevili, že polyfenoly z rodiny antioxidantů jsou i v čokoládě, zrní, ovoci a zelenině. Sláva. Přečtěte si to tady.

Causa Brunello je snad u konce. V pondělí se sešlo brunellovské konkláve a zvolilo si zachování stávajících pravidel pro region. O co vlastně šlo, co tomu všemu předcházelo, jak to dopadlo a proč je to dobře, se pokusím shrnout příští týden v samostatném článku. Výsledky pondělního hlasování najdete třeba tady.

V kalifornské Santa Rose se odehrála více než dvoudenní konference vinných bloggerů. Přijde vám to jako úlet? Mně teda jo. Ale co se počtů týče, nijak si s klukama za mořem nezadáme. Na akci se totiž sešlo 150 bloggerů píšících o víně, což mi při populaci USA dává jednoho pisálka na 1,8 miliónu obyvatel. U nás jsou to (pokud dobře počítám) čtyři maníci a dinosauří O víně, kde jede hned několik typů. Výsledky teda máme hodně blízko. O tom, kolik je třeba vinných bloggerů na zašroubování žárovky, si přečtěte tady.

Marek Hudema se pro RX online rozepsal o svém problému s vínem. Je milé, že se můžeme spolehnout na matematiku a ekonomii ve chvíli, kdy nám nezůstala už ani jedna chuťová buňka. Ale do tý doby fakt nevím, proč to dělat. Co si myslíte o tomhle?

Gary měl tenhle týden zase dva bezva hosty. Tera Lipinsky dokázala, že věta: “Dneska asi nebude pršet,” se dá říct tak, aby všichni měli jasno v tom, že tíha světa jí leží na ramenou. Ale dost vtipů o blondýnách! Trpělivost hostitele můžete obdivovat tady.

Včera večer pak napětí dostoupilo vrcholu – na křesle měl Jancis Robinson! To je po panu Parkerovi asi druhá nejvlivnější vínokritička současnosti. Píše o víně od roku 1975 (to se Gary narodil a já ještě skoro tři roky chodil po houbách), titul MW získala v roce 1984. Kromě parádní oxfordský angliny si musíte užít i její šarm a znalosti. Epizoda je tady.

Máte rádi Brunello? A novináře? Jeli byste někdy na bloggerskou konferenci? Žerete zrní?

7 Comments
  1. Epizoda z Jancis je jedna z mála, na kterou jsem v posloední době kouknul. Její angličtina je k sežrání! 🙂 A mimochodem ten Ridge Geyserville, co tam hodnotí (ale v ročníku 2003), je jedno z nejlepší US červených, co jsem kdy chutnal. Jenže tady to koupit myslím nejde.
    Reflex taky vtipný, především tedy (jako už tradičně) ta “diskuse” pod článkem %-)

  2. A polyfenoly v červeném víně mohou zpomalit bující tumor

    hehe jasně 🙂 ale proč nepožívat rovnou čerstvé ovoce? obsah polyfenolů ve víně, kam se dostaly za šlupek je zlomkový oproti celým bobulkám + se k tomu krásně intoxikuješ přítomným alkoholem! 😉 ať žije alibi

  3. J.Č.: No vida, už jsem se těšil na tip, kde to sehnat a čekal jsem, že mi poradíš.
    pan C: Hmmmm, intoxikace. To zní skvěle 😀

  4. No já to chutnal u Berry Bros & Rudd :o) Mají toho v sortimentu kupu, tak třeba někdy cestou do Londýna zakoupím 🙂 Případně, když se skupinka domluví, můžeme od nich objednat nějaký set. Mají toho v nabídce hromadu 🙂
    http://www.bbr.com/shopping/list?narrow_F=Y&clear_form_F=Y&search_type_F=keyword-search&keywords_F=Ridge

  5. Vinograf:

    no nemyslím ty běžné okamžité účinky požití alkoholu, ale právě ty dlouhodobé, které podle mě spolehlivě vyruší jakýkoliv polyfenoul 🙂

  6. 3 / pan C: čerstvé ovoce? Pchá – to jsou ty pět let staré trendy!!!
    Ad Vinograf a kalifornská konference winebloggerů – přijde vám to jako úlet? – Asi změníš názor po zprávě zde : http://www.anotherwineblog.com/wp-content/uploads/2008/10/gary_vaynerchuk.jpg – na konferenci promluvil i Harry Vej – ner – čuk!!! Navrhuju založit občanské sdružení a zažádat o EU grant na uspořádání wine-bloggerské konference v Great White County (Velké Bílovice) za účelem propagace moravských vín a zejména těch evropských! Za účelem studia může organizační výbor vyslat několik manažerů/vínopsavců služebně na podobné konference v Kalifornii, na Floridě, případně v lednu v Austrálii (snad tam taky je nějaký wineblog) :o)))))))))))))

  7. Sklenička: Nešlo mi ani tak o to, že je to blbost, ale o to, že je to fakt daleko. Prostě úlet. O grant bych ale žádal VF, co ty na to?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS