Skip to content

Vinařství Balgera

by Ondra on October 20th, 2008

Itálie je jako Afghánka pod závojem. Fascinující a neprozkoumaná. Má strašnou spoustu vinic vysazených načerno a Morava pak kvůli tomu nesmí sázet révu. Italové jsou trumpety a křupani, jezděj jako pitomci a volej buď fašisty nebo komunisty. Celý odpoledne se tam nenajíte, protože se všude vaří jenom přes oběd a přes večeři. V Římě vám ukradnou hodinky z okna taxíku. Všechno počká. Pláže jsou narvaný jak diskotéky v LMB. Ale Itálii to nakonec stejně zase všechno odpustíte, protože má nádherný hory a jezera, skály a ledovce, hrady a památky a galerie. A uměj tam výborný kafe.

Když se někdo od nás vydá do Itálie za vínem, míří většinou na sever – do Trentina, Piemontu nebo do Toskánska. Ale Valtellina je oblast, která většinou zůstává stranou, i když je prakticky tou nejsevernější italskou výspou a nemáme to tam daleko. Lombardie je vlastně nejsevernější region Talošky vůbec, když nepočítáme Alto Adige, což je tak trochu napůl Rakousko. Valtellinu najdete v její provincii Sondrio – jde o údolí, kterým vede státovka a kde se táhnou vinice Valtellina DOC. Vybranější polohy dostaly dokonce DOCG. Nad údolím, hlavně na jeho severní straně, vyrostly jedny z nejkrásnějších Alp – skupina Bernina a park Stelvio.

Ty vinice tam jsou pro mě jedním z divů světa. Na úpatí hor navalili místňáci kameny, zbudovali z nich zídky a za ně nanosili hlínu. Těmhle terasám se říká ronchi a odnepaměti na nich roste odrůda Nebbiollo (říká se jí tady Chiavennasca) . V Piemontu, kde je typická, se z ní dělá Barolo a Barbaresco, ve Valtellině je dominantní odrůdou všech čtyř DOCG subapelací: Valgella, Sassella, Grumello a Inferno. Je taky surovinou (surovečkou, surovkyní) pro specialitu s názvem Sfurzat neboli Sforzato (hudebníci vědí), což je vpodstatě místní obdoba Amarone.

Údolí má několik zásadních výhod: Působí jako tepelná past, dlouhý podzim umožňuje nebbiolu dokonale dozrát. Kamenitou půdu silně prohřívá slunce, takže v noci sálá teplo do keřů. Vetchost ronchi a prudkost svahů většinou neumožňuje vjezd mechanizace do vinohradu. Obdělává se teda zhusta růčo.  (Obrázek vinice Grumello je z blogu Franca Zilianiho Vino al Vino).

Vinařství Balgera leží v Chiuru, to je kousek od hlavního města provincie Sondria. (V Sondriu se určitě vybavte horou map a prospektů o víně a o horách – zdarma jsou tu k dostání v Centro Turistico.) Stejně jako třeba v Burgundsku, i tady má většina hráčů pozemky ve všech zásadních oblastech – mají to tu snazší, protože ty jsou jen čtyři. Balgera je rodinný podnik ve dvoře domu v centru městečka. Zakladatelem vinohradnické tradice je pradědeček paní Balgera (která nás prováděla provozem), kterého titulují“Il Fondatore” a na jehož počest připravili i speciální rezervu.

Ochutnávka proběhla v přijímací místnosti s famózním freskovým stropem ze 17. století, sklepy jsou ještě o dalších dvěstě let starší.  U každé podoblasti je v nabídce běžná řada a rezerva. (Rezerva se dělá jen v těch nejlepších ročnících z nejlepších a místo obligátních dvou let musí na sudu zůstat čtyři.) Na ceně se tenhle rozdíl ale projeví jen dvěma jurášema, takže vám nezbyde, než vzít to lepší.

Víno z Valtelliny se k dost špatně k něčemu přirovnává. Představuju si, že takhle chutnávala vína před nástupem brutálek do sklepního hospodářství. Před invazí enzymů, umělých kvasinek, čířidel, reverzních osmóz a dalších úletů. Vůně je často oxidativní, kalně potrubní, rezavo trubkoidní s dotekem dřeva. Chuť je silně minerální, protože ty vinice se prostě zavrtávaj do skály a tahaj z toho ty šutry přímo do kořínků, rustikálně hliněná, zas je tam ten rezavej hřebík, železná trubka a zatraceně málo ovoce. Tyhle charakteristiky spolehlivě odradí parkerizované stádečko, takže ve Valtellině je potenciál, že ještě nějakou dobu zůstane taková, jaká je. Svá.

Pak jsme vyrazili do sklepa. Paní Balgera se zřetelem k nám mluvila famózní makarónštinou – dokonalou směskou italštiny, angličtiny, němčiny, francouzštiny a retorománštiny. A jelo to furt dokola: gravitace, tradice, bez mechanizace, spontánní fermentace, desetidenní macerace, skoro žádná filtrace. Vína? Senzace.

Pak přišla papírová krabice a trochu invence, kam to vlastně v tom autě dáme.

“Jak dlouho mi to vydrží fit?” ptám se na odchodu a mám na mysli ve sklepě, kdybych na nějakou lahvinku zapomněl.

Zrovna letzte Woche měl my figlio Geburtstag”, zahlaholila. “Otevřeli jsme una vecchia bottiglia, naše alte Grumello, anno fifty seven.”

“A šlo to pít?” zajímal jsem se?

“Ale oui, molto bene. Jen mi přišlo, že anno acht und vierzig byl lepší. To jsme pili před měsícem.”

Byli jste někdy za vínem v Itálii? Znáte Valtellinu? Lezete po horách? Nezapomněli jste si někdy lano?

12 Comments
  1. arx permalink

    hergor ondro mas talent. fakt se to dobre cte. pis pis pis nebo te sni mys!

  2. Moc, moc pěkné! Obzvláště část “Vůně je často oxidativní, kalně potrubní, rezavo trubkoidní s dotekem dřeva.” mne doslova nalákala pár těch jejich vín zkusit :o)

  3. arx: Díky moc!

    J.Č.: Určitě vyzkoušej, na našem trhu toho moc není, ale nějakou zásobičku mám ještě doma. Výhledově můžeme třeba udělat nějaký tejstng.

  4. Vinograf: pro ochutnávečku rozhodně jsem! 🙂 Jsem ochoten přispět (pokud by se jelo stylem “zajímavosti a vinná exotika”) také nějakou tou lahví, ještě tu syslím něco z Japonska 🙂

  5. arx permalink

    vinograf+j.č.: lahvinkou z japonska se tez mohu pridat 🙂 ale vzhledm k tomu, ze neumim jejich azbuku, netusim co je uvnitr.

  6. J.Č. + arx: Dobrá, dobrá. Udělejme něco a dohodněmež se po mailu. Exotika je bezva téma! (Když to nebudou vína ze Švédska teda…)

  7. Kertag permalink

    Já hňup, letos jsem byl lyžovat kousek od Sondria v Aprice, celý týden jsem plánoval, jak tam zajedu a samozřejmě jsem to nakonec nestihnul. Dobře mi tak. Ale vína i jídla z Valtelliny jsme si naštěstí užili i tak, domů přivezli plný kufr pochutin – jen se po nich zaprášilo.

  8. Uwe Filter permalink

    Se zpožděním způsobeným omezeným přístupem do mého archivu ve sklepě u kamaráda (což je z hlediska zrání velké plus) jsem vylovil poslední lahev z Valtelliny – Mazér Inferno 2001 Nino Negri a musím souhlasit s trubkoidně dřevitým výrazem, který nic neubírá na zajímavosti a chuti zkoumat co za tím vlastně vězí. Rovněž musím potvrdit minění Signori Balghera o dlouhověkosti místních vín. Moje první bylo Inferno 1991 Riserva,Lorenzo Sormani dovezené dcerou z Livigna (bezcelní zóna-výhodný nákup),protože se jí líbila etiketa, vypité r.2006 jako 15-ti leté a to bylo skvělé, od té doby jsem jich zkusil asi 6(Sassella 2001,Grumello 1996,Valgella 1995,Inferno 2003x apod.) většinou od firem Sormani, Bettini a Negri, ale to nadšení z první lahve se zatím nedostavilo. Ale nevzdávám to, jsou výborná.
    Jen pro zajímavost Mazér se dnes večer utkalo s RM 2004 PS Mikros- Za cihelnou, které k mému překvapení přesvědčivě zvítězilo. Nádherně vyzrálo a neztratilo ovocně-smetanový nádech a určitou eleganci na Moravě mnou nevídanou. Rvu si vlasy,že jsem nekoupil víc – nevěřil jsem mu a pánbůh mě potrestal

  9. Uwe: Máte naprostou pravdu. Třeba ty rezervy, co momentálně jdou na trh z Balgery, jsou ročníky 1999. Sforzata jsou z 1997. A nikdo se tomu nepodivuje. Leží jim to leta v těch obřích sudech a oni kolem toho choděj jak kolem višňovýho sadu. “Tak co, nalahvujem to?” “Hm, tak někdy jo…”
    On asi ten oxidativní způsob vinifikace má na svědomí, že to víno se pak už na láhvi moc nehne.
    Jinak díky za tip na Pinot – vyzkouším!

  10. Uwe Filter permalink

    Pokud ho máte tak gratuluji, k možnosti sehnání dnes jsem skeptický
    a pokud ano, bude záležet na skladování, já jsem jako rozloučení
    s Mikrosem sehnal asi 20 lahví r. 2004 z různých zdrojů a hodně se odlišovaly i u stejného vína-hlavně RV 2004 VH Liščí vrch suché.
    2 lahve skvělé, jedna jakž-takž a jedna na vylití. Polosuchá a polosladká- RV Železná i Ořechová hora, RR Za cihelnou a Chardonnay
    přežily lépe. Ten Pinot jsem měl 3 roky ve sklepě při 12°C.
    Ale červená by snad měla být odolnější.

  11. saavedra permalink

    Chlapi,závidím Vám Váš věk.Mě už ze všech smyslů zbyl jen hmat.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Valtellina, level 2 | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS